Wat is breedband?

Leestijd: 2 minuten

Breedband. Een term die eigenlijk iedereen weleens gehoord heeft. Maar wat is breedband nu eigenlijk. Dat het iets met snel internet te maken heeft weten de meeste mensen nog wel. Maar verder? Op zich is het niet vreemd dat vrijwel niemand daar echt een goed antwoord op heeft. De term “breedband” is namelijk een verzamelterm. In feite wordt met “breedband” gewoon een (super)snelle internetverbinding of netwerkverbinding bedoeld.

Verschillende soorten breedband

Doordat er niet echt een heldere definitie is van het begrip breedband is het zo dat er verschillende soorten internetverbindingen onder deze noemer (kunnen) vallen. Denk hierbij aan UMTS (voor mobiel), glasvezel, kabel en ADSL. Wel is het zo dat er enorme ontwikkelingen op dit gebied plaatsvinden. De snelheid van het (breedband)internet neemt razendsnel toe. Wanneer er tegenwoordig over breedbandinternet wordt gesproken kan ervan worden uitgegaan dat de spreker het in vrijwel alle gevallen over internet via glasvezel heeft.

 

Definitie van breedband volgens de EU

Om toch een wat beter begrip te krijgen van wat er verstaan moet worden onder de term breedband is het goed om eens te kijken wat er op nationaal en internationaal niveau over gezegd wordt. Zo heeft de Europese Unie bepaalde doelstellingen geformuleerd met betrekking tot breedbandinternet. De Nederlandse overheid heeft zich aan deze doelstellingen geconformeerd. Wanneer het volgens de doelstellingen van de EU over breedband(internet) gaat wordt er het volgende mee bedoeld. Een internetsnelheid van minimaal 30 Mb per seconde. De EU wil dat in 2020 elke EU-burger beschikking heeft over internet met die snelheid. Overigens zien we in de doelstelling van de EU mooi dat de definitie van breedband steeds verschuift omdat het internet steeds sneller wordt. Een aanvullende doelstelling van de EU is namelijk dat minimaal 50 procent van de huishoudens gebruik kan maken van internet met een snelheid van minimaal 100 Mb per seconde.

 

Breedband-doelstellingen van de Nederlandse overheid

Nederland heeft de ambitie uitgesproken om een koploper te zijn binnen Europa voor wat betreft de beschikbaarheid van breedbandinternet. Om die positie te bereiken heeft de regering doelstellingen geformuleerd die ambitieuzer zijn dan de doelstellingen die binnen de EU zijn afgesproken. Zo moeten aanbieders van de nieuwste generatie van mobiele netwerken (5G) voldoen aan een zogenaamde dekkingsverplichting. Dat betekent dat op elke plaats in Nederland voldoende en snel (mobiel) bereik moet zijn. Ook voor wat de snelheid van het breedbandinternet stelt de overheid hoge eisen. De doelstelling van de Nederlandse regering is dat in 2025 iedere Nederlander beschikt over een minimale internetsnelheid van 100 Mb per seconde. Hiermee gaat Nederland duidelijk een stap verder dan de Europese afspraken vereisen.

⚠️ Actie van de maand: Tijdelijk 3 Smart Wifiboosters gratis of 6 maanden korting op je pakket bij Ziggo - Bekijk Aanbieding >