Razendsnel internet via een glasvezelverbinding. Je zou verwachten dat er anno 2017 haast wordt gemaakt met het uitrollen van dit type verbindingen. Zeker omdat diverse partijen – waaronder glasvezelbouwer Reggefiber – al geruime tijd geleden lieten weten dat het niet meer lang zou duren voordat heel Nederland gebruik zou kunnen maken van internet via een glasvezelverbinding. De werkelijkheid is, helaas voor wie een fan is van glasvezel, helaas een stuk minder rooskleurig. In plaats van dat er grote stappen worden gezet om het hele land aan te sluiten op het glasvezelnetwerk stagneert de aanleg en aansluiting ervan juist. Geen goed nieuws voor de consument die met smart wacht op een glasvezelaansluiting. Maar wat is nu eigenlijk de reden van deze stagnatie? Glasvezel was toch ‘the next big thing’? Waarom schieten de internetaanbieders dan niet op met het aanbieden van deze technologie?

KPN en Ziggo zien besparingsmogelijkheden

Aansluiting op glasvezel stagneertTussen september 2016 en maart 2017 werden er in totaal 48.000 glasvezelverbindingen in Nederland aangelegd. Een leuk aantal. Het halve jaar daarvoor werden er echter ruim 10.000 aansluitingen meer tot stand gebracht. Er is dus sprake van een dalende trend. Vanzelfsprekend is daarvoor een reden aan te wijzen. En eigenlijk is die reden heel eenvoudig. De partijen die verantwoordelijk zijn voor het aanleggen van glasvezel en het vervangen van het huidige netwerk kiezen er vanwege bedrijfsmatige overwegingen voor om niet al te grote haast te maken met het aanleggen van glasvezelverbindingen. Met name KPN en Ziggo lijken niet echt veel zin te hebben om zich hard in te zetten voor het uitbreiden van het netwerk.

De cijfers wijzen dit ook uit, waarbij KPN eigenlijk wel de kroon spant. Deze partij is namelijk sinds 2014 de eigenaar van Reggefiber, een bedrijf dat er bekend om stond bijzonder veel aansluitingen tot stand te brengen. Op het moment dat Reggefiber nog zelfstandig was sloot deze onderneming maar liefst 200.000 mensen in een half jaar tijd aan. De net iets meer dan 25.000 mensen die KPN in het afgelopen jaar heeft aangesloten steekt daar behoorlijk schril bij af.

Het alternatief van Ziggo en KPN

Als Ziggo en KPN niet zoveel werk maken van de uitrol van het glasvezelnetwerk, wat doen deze bedrijven dan wel? Want snel internet aanbieden is toch een corebusiness van zowel KPN als Ziggo. Het antwoord is simpel: er wordt vooral geïnvesteerd in het verbeteren van het bestaande ADSL-netwerk. Voor liefhebbers van supersnel internet is dat jammer. ADSL-internet kan behoorlijk snel zijn, maar het haalt het toch bij lange na niet bij glasvezelinternet. Het verbeteren van het ADSL-netwerk is voor de internetaanbieders echter een stuk goedkoper dan het landelijk uitrollen van glasvezel. Kortom: KPN en Ziggo hebben een rekensom gemaakt en vervolgens besloten dat volop inzetten op glasvezel hen te duur is. Het gevolg: gaan we op deze manier door dan duurt het nog 50 jaar voordat elke Nederlander gebruik kan maken van glasvezelinternet.