Dat het internet waarschijnlijk nooit meer ophoudt met groeien is iets waar we inmiddels vrij zeker van kunnen zijn: het heelal is er niets bij. Meer pagina’s en sites, dat betekent natuurlijk ook dat er meer domeinnamen nodig zijn. De .com- en .nl-extensies zijn natuurlijk bekend, maar inmiddels is ook .org en .eu als achtervoegsel voor een website al helemaal ingeburgerd. Binnenkort, en waarschijnlijk nog dit jaar, kunnen we echter al weer een nieuwe extensie verwachten. Dat maakte het bedrijf Automattic onlangs bekend: de nieuwe extensie zal .blog gaan worden.

Bloggen in WordPress

Een blog maken? Neem een .blog-domein!Steeds meer mensen gebruiken de online mogelijkheden die er tegenwoordig zijn om hun gedachten, visie en ervaringen te delen in een blog. Een van de bekendste toepassingen voor bloggen is de weblog-software WordPress. WordPress is een bijzonder eenvoudige toepassing om content op het wereldwijde web te zetten, en juist die enorme toegankelijkheid van deze software maakt dat WordPress ongekend populair is. Wie een blog op wil zetten kan daarvoor binnenkort dus de toepasselijke extensie .blog voor gaan gebruiken.

Automattic

Dat het bedrijf Automattic met de .blog extensie op de markt komt zal voor de kenners van dit bedrijf geen verrassing zijn. Automattic is namelijk de onderneming die WordPress ontwikkeld heeft. Consumenten die hun weblog op .blog willen laten eindigen zullen dus bij Automattic aan moeten kloppen. Vooralsnog lijkt het er overigens op dat deze extensies niet duurder of goedkoper uit zullen vallen dan andere extensies (zoals.nl of .com). waarschijnlijk hoeft u het vanwege het geld dus niet te laten.

.blog is multifunctioneel

Het kan natuurlijk best zijn dat u het helemaal niet noodzakelijk of aantrekkelijk vindt om een weblog bij te gaan houden. Behoort u tot de mensen die dit betreft dan betekent dat zeker niet dat de .blog extensie niets voor u is. Want hoewel het voor de hand ligt om een .blog extensie te gebruiken voor een weblog is dit niet noodzakelijk. Automattic heeft namelijk al laten weten dat de persoon of onderneming die één of meerdere van de nieuwe extensies aankoopt helemaal zelf mag weten voor wat voor soort website hij de extensies gaat gebruiken.

Ook voor concurrerende blogplatforms

Zoals het er nu naar uitziet is de vrijheid voor de koper van de .blog extensie zelfs zo onbeperkt dat Automattic zich niet eens druk lijkt te maken over de concurrerende blogsystemen. In theorie zou een koper dus de extensie kunnen koppelen aan het blogplatform van een andere partij; bijvoorbeeld aan het platform van Tumblr.