Nog niet zo heel lang geleden was het vrij simpel: consumenten hadden een gsm-abonnement (mobiele telefoon) en een abonnement voor vast internet. Eventueel in combinatie met bijvoorbeeld digitale televisie. Daar begint echter langzaam verandering in te komen, en de verwachting is zelfs dat 2017 het jaar van de omslag wordt.

Maar over welke omslag hebben we het dan? Die verwachte omslag heeft alles te maken met het feit dat aanbieders van mobiel internet (wat vaak inbegrepen is in een telefoonabonnement) en vast internet steeds meer concurrenten van elkaar worden. En die toenemende concurrentie komt weer omdat er een nieuw soort abonnementen op de markt is gekomen. De zogenaamde ‘quad play’-abonnementen.

Een quad play-abonnement, wat is het?

Misschien weet u het, misschien weet u het ook niet, maar de uitdrukking quad staat meestal voor iets in viervoud. Een quad play-abonnement biedt een totaalpakket waarbij vier diensten tegelijkertijd worden geleverd. Vaste telefonie, internet, televisie en mobiele telefonie. Dat laatste is een opvallende vernieuwing, want tot op heden hebben de meeste mensen een apart abonnement voor hun mobiele telefoon. De alles-in-1-paketten die worden aangeboden door de meeste internet aanbieders dekken de lading dus niet echt.

Om echt alles-in-1 aan te kunnen bieden moet de mobiele telefoon zijn inbegrepen. De meeste internetproviders beginnen zich dat nu ook te realiseren. Goed voor de consument zou je zo zeggen. En in principe is dat ook zo, want hoe meer concurrentie, hoe scherper de prijzen. Maar tegelijkertijd zijn er natuurlijk ondernemingen die niet zo blij zijn met de nieuwe pakketten waarmee steeds meer internetaanbieders op de proppen komen. En dat zijn met name de aanbieders van mobiele telefoonabonnementen. Want die zien de bui al hangen. Straks stappen hun klanten over naar een viervoudige (quad) oplossing waarbij ze al hun communicatiediensten echt in één pakket krijgen geleverd.

Hoe reageren de mobiele aanbieders?

Omdat aanbieders van mobiele telefoonabonnementen de nieuwe manier van aanbieden die internetaanbieders hanteren terecht als een bedreiging zien reageren ze logischerwijs op deze trend. Wat je krijgt is een markt die steeds meer met elkaar verweven raakt. Daar komt nog eens bij dat internetaanbieders al langere tijd vaak ook (losse) mobiele abonnementen aanbieden. Er is, kortom, niet echt een duidelijke scheiding tussen mobiele aanbieders en internet aanbieders. En misschien is dat wel de belangrijkste reden dat 2017 het jaar van de quad play-abonnementen wordt. Verschillende internetaanbieders bieden deze abonnementsvorm al aan. KPN is daarvan een goed voorbeeld. De verwachting is dat andere aanbieders zoals T-Mobile nog dit jaar zullen volgen.