Concurrentie sterker tegen Ziggo dankzij glasvezel

Leestijd: 2 minuten

Dat glasvezel de markt voor internetaanbieders ging veranderen, was al vroeg duidelijk. In Nederland zijn nu de eerste effecten te zien van wat dit kan gaan betekenen. Zo blijft bijvoorbeeld aanbieder Ziggo enigszins achter bij andere aanbieders als KPN, T-Mobile en Delta Fiber. Daardoor is het ook zo dat er meer en meer concurrentie lijkt te komen op de markt. De ontwikkelingen volgen elkaar op dit moment ook steeds sneller op, op dit vlak. Daardoor is de markt interessanter dan ooit om te volgen. Er is veel mogelijk.

Nog altijd de grootste

Het is nog altijd zo dat Ziggo in Nederland de belangrijkste aanbieder van internet en televisie is. Door de ontwikkelingen rondom glasvezel beginnen experts echter te twijfelen of dit op de lange termijn ook zo zal zijn. Zo zijn bekende concurrenten als KPN en T-Mobile heel actief op de markt als het om glasvezel gaat. Ook een bedrijf als Delta Fiber speelt hierin een belangrijke rol. Door de vele investeringen in de netwerken konden zijn al veel aansluitingen verzorgen. De veranderingen in het landschap worden daardoor langzaam al duidelijk. Bovendien versnellen de bedrijven hun inspanningen steeds verder.

De rol van glasvezel

De mogelijkheid om glasvezel te gebruiken was al voor bijna 3,7 miljoen woningen in Nederland mogelijk. Dat is net iets minder dan de helft van het aantal woningen. Aan het einde van 2021 zal net iets meer dan de helft van Nederland al de mogelijkheid hebben om van glasvezelaansluitingen gebruik te maken. Vooral KPN speelt hier een belangrijke rol in. Het bedrijf stelt zichzelf ook al doelen van een hal miljoen nieuwe aansluitingen per jaar op dit moment. Daardoor wordt het gat met Ziggo dus ook relatief snel gedicht.

Grote en kleinere spelers

Er zijn grote en kleinere spelers op de markt voor glasvezel te vinden. KPN springt hier ruimschoots bovenuit, met een aandeel van 75 procent. Ook Delta Fiber heeft inmiddels een aandeel van 14 procent. Daarnaast zijn er nog enkele kleine spelers, zoals E-Fiber en T-Mobile. Ziggo blijft hier vooralsnog wel bij achter. Zeker wanneer T-Mobile ook de woorden waarmaakt waarin het met investeerders wil gaan werken om in specifieke gemeenten aan de slag te gaan om nieuwe aansluitingen te realiseren. Ook KPN en Delta denken erover om kleine partijen voor zich te winnen.

De rol van Ziggo

Ziggo is natuurlijk nog altijd de grootste aanbieder van internet en tv op de Nederlandse markt. Door de opkomst van glasvezel ervaart het bedrijf wel meer concurrentie dan ooit tevoren. Dit gaat echter wel om meer dan alleen de verbeteringen van de internetsnelheid. Meer en meer klanten hebben ook problemen met de oplopende prijzen van Ziggo als aanbieder. Met de opkomst van glasvezel kunnen de concurrenten dit prijsverschil zelfs nog verder vergroten. Aan de andere kant biedt Ziggo veel exclusieve en eigen content aan. Daar kan het de concurrenten vooralsnog wel mee aftroeven. Het is dan ook interessant om te zien wat de belangrijkste factor wordt in de komende periode.

⚠️ Actie van de maand: Netflix én Videoland 12 maanden cadeau bij Ziggo - Bekijk Aanbieding >