Fusie tussen Vodafone en Ziggo kan openstelling kabelnetwerken betekenenAls het allemaal doorgaat wordt het één van de allergrootste kabelexploitanten van Nederland. De combinatie van Vodafone en Ziggo. Toch sleept de hele fusieprocedure al geruime tijd aan. En dat komt omdat de (Nederlandse), de concurrentie en de toezichtsorganen zich zorgen maken over de mogelijke monopolypositie die Ziggo/Vodafone na de voorgenomen fusie zullen verwerven. Ook voor de consument is het bijzonder relevant wat er op dit moment gebeurt. Krijgt het nieuwe fusieconcern te veel macht dan worden de keuzemogelijkheden van de consument bij het kiezen van kabelinternet behoorlijk ingeperkt. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Omdat meerdere partijen die mening zijn toegedaan zal de fusie slechts onder strenge voorwaarden tot stand gebracht kunnen worden. Hoe dan ook, voor de kritische consument die niet te veel wil betalen voor zijn kabelinternet, maar wel van de beste service gebruik wil maken is het zaak om de ontwikkelingen goed te volgen.

Concurrentie op het kabelnetwerk

Een van de redenen dat er met argusogen naar de fusie wordt gekeken heeft te maken met de positie die Ziggo al op dit moment inneemt op de kabelnetwerkmarkt. Er heeft namelijk een aantal jaar geleden (in 2014) al een fusie plaatsgevonden waarbij Ziggo betrokken was. Die fusie – toen tussen Ziggo en UPC – zorgde ervoor dat Ziggo de enige provider werd met een eigen kabelnetwerk. Voor een gezonde concurrentie op de markt was dat natuurlijk al niet al te wenselijk.

Europese regels moeten concurrentie mogelijk maken

Minister Kamp (Economische Zaken) is niet zo heel erg blij met de voorgenomen fusie tussen Ziggo en Vodafone. Althans, niet als dat zonder verdere voorwaarden gebeurt. Het probleem is echter dat de Nederlandse wetgeving op dit punt er voor zorgt dat concurrentie voor wat betreft kabelnetwerken bijna niet van de grond komt; raar maar waar. Daarom moet de Europese Commissie maatregelen treffen zodat de consument die kabelinternet wil aanschaffen op een concurrerende markt niet het slachtoffer wordt van kabelgiganten die het bijna helemaal voor het zeggen hebben.

Europese Commissie houdt vinger aan de pols

Omdat het hier gaat over een fusie die nogal veel impact kan hebben op de consumentenmarkt voor kabelinternet moeten Ziggo en Vodafone toestemming hebben van de Europese Commissie om de fusie door te zetten. Dat betekent concreet dat ze concessies moeten doen. Die concessies zijn medio juli 2016 aangeboden. Dat klinkt technisch (en dat is het ook wel een beetje), maar voor de consument kan dit heel interessant zijn. Een onderdeel dat namelijk vrij standaard is bij het aanbieden van concessies is het openstellen van de infrastructuur. Wanneer dat gebeurt hebben Nederlandse consumenten plotseling bijzonder veel extra mogelijkheden bij het aanschaffen van kabelinternet. Of de infrastructuur van beide ondernemingen daadwerkelijk wordt opengesteld weten we op 3 augustus. Dan maakt de Europese Commissie namelijk bekend onder welke voorwaarden de fusie doorgezet en afgerond kan worden.