Het gebruik van internet is in recente jaren sterk veranderd. Het gebruik van mobiele diensten was al in opkomst, maar is inmiddels groter dan ooit. Dit gaat bovendien gepaard met het totaal ineenstorten van de mark voor vaste telefonie. De smartphone als hart van jouw communicatie is volgens de ACM de manier om te werken tegenwoordig. Het aantal mobiele aansluitingen overstijgt zelfs het aantal inwoners in Nederland. Het zijn er namelijk momenteel bijna 24 miljoen. Opvallend is dat het aantal belminuten wel daalt, juist omdat internetgebruik nog altijd verder toeneemt.
De grote aanbieders
Een belangrijke reden waarom mobiel internet zo groot is, is doordat de grote aanbieders op de markt, KPN en T-Mobile, er veel energie in steken. Samen bezitten zij meer dan de helft van de markt. Neemt men daar ook VodafonaZiggo nog bij, dan gaat het al naar bijna driekwart van de markt. Alle andere providers samen, nemen een kwart van de markt in. Dit zijn bovendien vaak virtuele netwerk aanbieders, die dus eigenlijk gewoon op de netwerken van de grote aanbieders opereren. De kleinere aanbieders hebben vaak nog niet voldoende te bieden op het gebied van moderne diensten.
De opkomst van 5G
Een andere belangrijke reden waarom mobiel internet alleen maar lijkt te groeien is dat er meer en meer nieuwe technologie wordt geïntroduceerd. De opkomst van 5G is daar een goed voorbeeld van. De mobiele diensten zijn inmiddels zo snel en stabiel, dat het eigenlijk veel aantrekkelijker is om via deze weg online te gaan, dan via een vaste verbinding op een laptop of desktopcomputer. Ook daar staan de ontwikkelingen overigens niet stil, want de experimenten met 6G zijn op verschillende plaatsen op de wereld al in volle gang.
Aan de slag met dualsim
Een andere ontwikkeling die grote invloed heeft is die van dualsim. Steeds meer providers beginnen dit aan te bieden. Dit betekent dat je een enkele simkaart twee keer kan gebruiken. Dit doe je bijvoorbeeld met een virtuele simkaart in je smartphone, maar ook één in je smartwatch. Op die manier heb je nog maar één kaart nodig om meerdere dingen mee te kunnen doen. Pas wel op, want het gebruik van dualsim komt niet zonder kosten. Je bent dus niet perse voordeliger uit. Wel is het zo dat je er zeker van kan zijn dat het je veel meer gemak zal bieden als je ermee gaat werken.
Andere vormen van gebruik
Wat verder opvalt volgens de onderzoekers, is dat er steeds meer andere vormen van gebruik zijn. Denk bijvoorbeeld aan mensen die besluiten om bepaalde periodes geen gebruik te maken van de diensten. Het is daarnaast ook zo dat de verbinding tussen smartphone, tablet, smartwatch en smart-tv ook steeds belangrijker aan het worden is. Ook op dat vlak volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Waarin de combinatie van dualsim en de snelheid van 5G of zelfs 6G ook een grote rol zal gaan spelen. Houd dit daarom dus ook goed in de gaten.