Glasvezel aanbieders vergelijken? Hier kunt u binnen enkele stappen de beste aanbieder vinden.
Waarom glasvezel aanbieders vergelijken? Er zijn altijd van die nieuwe ontwikkelingen die gepresenteerd worden als een absolute doorbraak. Een doorbraak waarvan wordt verwacht dat binnen korte tijd iedereen van de nieuwe mogelijkheden gebruikmaakt.
Soms valt dat wat tegen, soms is een nieuwe mogelijkheid daadwerkelijk een enorme verbetering. Glasvezel is een onderwerp dat zeker past onder de noemer ‘nieuwe ontwikkelingen’. Niet zo gek ook, want glasvezelinternet is (in elk geval in potentie) veel sneller dan andere internetverbindingen.
Niet zo gek dus dat steeds meer mensen dit snelle type internetverbinding aanschaffen. Maar hoe kiest u de juiste glasvezelaanbieder uit? En wat zijn de mogelijkheden in uw woonplaats? Wat is glasvezelinternet überhaupt? Op deze vragen moet u antwoord zien te krijgen voordat u op een goede manier glasvezel aanbieders kunt gaan vergelijken
Wat is glasvezelinternet eigenlijk?
Voordat u een goede keuze kunt maken uit de diverse partijen die glasvezelinternet aanbieden is het handig om te weten wat er wordt aangeboden. Het lijkt vrij simpel: glasvezelinternet wordt aangeboden door internet aanbieders. Zo simpel is het in feite ook, maar wat het lastig maakt is dat er vaak op een nogal technische manier gecommuniceerd wordt. Door allerlei vaktermen en afkortingen is het voor veel consumenten lastig om de glasvezel aanbieders goed met elkaar te vergelijken. Glasvezel is een materiaal dat in staat is om razendsnel informatie door te zenden.
De ‘kabels’ zijn letterlijk van glas; vandaar dus de naam glasvezel. Aangezien glasvezel signalen letterlijk met de snelheid van het licht kan verzenden is het logisch dat gevraagde informatie snel verstuurd en ontvangen kan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een internetpagina die u wilt openen. Of een bestand dat u wilt verzenden.
Wat heeft glasvezel met bandbreedte te maken?
De meeste mensen kennen de benaming ‘bandbreedte’ wel. Hoe groter de bandbreedte hoe meer informatie er in een korte tijd kan worden verzonden en ontvangen. De benaming ‘breedbandinternet’ verwijst hier ook naar. Het is eigenlijk dus vrij eenvoudig: wie gebruik kan maken van een grote bandbreedte is razendsnel online. En glasvezel heeft door zijn specifieke eigenschappen precies die kwaliteit. De bandbreedte waar een glasvezelnetwerk garant voor staat is enorm. Glasvezelinternet is daarom de snelste vorm van internet dat we in Nederland kennen.
Glasvezel aanbieders
Omdat glasvezelinternet razendsnel is zijn er veel consumenten in deze vorm van internet geïnteresseerd. En dat betekent uiteraard ook dat er veel bedrijven zijn die het commercieel vinden om glasvezelinternet aan te bieden. Dat maakt het voor u als consument natuurlijk niet eenvoudiger. Om toch een goede afweging te kunnen maken gaan we stap voor stap kijken aan welke punten u aandacht moet geven als u glasvezel aanbieders gaat vergelijken.
Uw Woonplaats
Het vergelijken van glasvezel aanbieders begint met het kijken naar de mogelijkheden. Bij glasvezelinternet betekent dat heel letterlijk: is een glasvezelaansluiting mogelijk? Het is namelijk zo dat glasvezelinternet op dit moment nog niet in heel Nederland voorhanden is. Heel simpel gezegd: wordt er geen glasvezelinternet aangeboden in uw wijk of straat dan hebt u pech.
U zal moeten wachten totdat het glasvezelnetwerk in Nederland verder is uitgerold. Overigens gaat die ontwikkeling inmiddels behoorlijk snel. In zo‘n 230 gemeenten in Nederland is het op dit moment mogelijk om glasvezelinternet te gebruiken. Inmiddels maken al een groot aantal Nederlandse huishoudens gebruik van glasvezelinternet. Is glasvezelinternet in uw woonplaats een mogelijkheid? Dan gaat u naar de volgende stap. U gaat de aanbieders van glasvezel vergelijken.
Kunt u kiezen voor een bepaalde glasvezel aanbieder?
Als blijkt dat er in uw woonplaats glasvezelinternet voorhanden is kunt u besluiten deze supersnelle vorm van internet aan te schaffen. U moet zich dan af gaan vragen wie voor u de meest gunstige glasvezel aanbieders zijn. Op de plekken waar glasvezel ligt hebt u namelijk keuzemogelijkheden. Dat heeft ermee te maken dat (internet)providers in Nederland toestemming hebben om op het glasvezelnetwerk hun diensten aan te bieden. Het netwerk is (of wordt) aangelegd door een derde partij en vervolgens opengesteld. De bekende providers bieden glasvezelinternet aan. Op dit moment is Ziggo echter een uitzondering omdat er bij Ziggo gebruik wordt gemaakt van het Ziggo HFC-netwerk. Dat is vergelijkbaar (qua internetsnelheid) met glasvezel. Het is echter géén glasvezel.
Glasvezel aanbieders vergelijken: alleen internet
Glasvezelnetwerken bieden vele mogelijkheden. De meest voor de hand liggende toepassing is glasvezelinternet. Maar ook vaste telefonie en televisie kunnen aangesloten worden op glasvezel. Die verschillende mogelijkheden maken het extra noodzakelijk om de verschillende glasvezel aanbieders goed te vergelijken. Want welke aanbieder de meest gunstige voorwaarden biedt heeft voor een groot deel te maken met het type pakket dat u kiest.
Wanneer u er bijvoorbeeld alleen voor kiest om glasvezelinternet af te nemen hoeft u natuurlijk niet naar ‘alles-in-1-pakketten’ te kijken. Belangrijke vergelijkingspunten met betrekking tot internet zijn er natuurlijk nog genoeg. Zo is de prijs van het abonnement een factor die bij het maken van een keuze erg belangrijk is. Ook de looptijd van het abonnement speelt vanzelfsprekend een rol. Wie voor langere tijd de boel geregeld wil hebben zal kiezen voor een langlopend contract. Wie snel wil kunnen wisselen zorgt dat hij bij een aanbieder terecht komt waar dat mogelijk is.
Alleen internet: glasvezelsnelheid
Kiest u voor een glasvezelverbinding met als doel snel internet? Een belangrijke vraag is dan hoe snel het internet moet zijn. Vaak zijn er namelijk verschillende ‘snelheden’ waar u bij een provider uit kunt kiezen. Van behoorlijk snel internet van 20 Mb tot internet met een nog veel hogere snelheid. Zoals 50, 100 of zelf 500 Mb. Uiteraard loopt de prijs van een abonnement wel op naarmate de snelheid die u wenst hoger komt te liggen.
Hoe ‘professioneel’ uw internetaansluiting moet zijn is dus een relevante vraag. Glasvezelinternet met een snelheid tot 500Mb is weliswaar extreem snel, de vraag is of u die snelheid wel nodig hebt. Want wanneer u voor uw internetactiviteiten namelijk ‘slechts’ 50 of 100 Mb nodig hebt is het niet nuttig om voor een hogere snelheid te gaan. U betaalt dan namelijk voor mogelijkheden waar u geen gebruik van maakt. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.
Glasvezel aanbieders vergelijken: alles-in-1
Het kan natuurlijk zo zijn dat u het liefst internet, televisie en telefonie in één keer bij dezelfde provider geregeld wilt hebben. Dat is geen enkel probleem, want de meeste glasvezel aanbieders hebben zogenaamde alles-in-1-pakketten waarbij u direct klaar bent. Op dit punt verschilt glasvezel niet zoveel met de mogelijkheden die een ‘gewone’ kabelaansluiting met zich meebrengt. Voor kabelgebruikers is het al heel gebruikelijk dat er door de providers van dit soort pakketten worden aangeboden. Op die voet gaan de glasvezel aanbieders gewoon door.
Vanzelfsprekend is het wel zo dat u bij een alles-in-1-pakket wat extra punten hebt die u mee moet nemen in een vergelijking. Zo is het zenderaanbod op de televisie bijvoorbeeld per provider verschillend. Soms moet u ook extra bijbetalen om bepaalde films of sportevenementen te kunnen bekijken. Omdat de wensen van elke consument op dat punt uniek zijn is het noodzakelijk om de mogelijkheden goed te bekijken.
Overstappen naar een andere aanbieder
Wanneer u overstapt naar een glasvezelverbinding kunnen er twee scenario’s zijn. Scenario 1: u blijft klant bij de partij waar u op dit moment uw internet ook al afneemt. Scenario 2: u stapt over naar een andere provider. Wanneer u gebruik blijft maken van de diensten van uw huidige provider is de aanschaf van een glasvezelabonnement meestal een kwestie van even een belletje plegen of een mailtje sturen. Wilt u echter overstappen naar andere glasvezel aanbieders dan moet u even goed uitzoeken of u zomaar over kunt stappen.
Als u nog een lopend contract heeft is dat namelijk niet van de ene op de andere dag geregeld. U moet dan bijvoorbeeld rekening houden met de opzegtermijn. Bij het vergelijken van (nieuwe) glasvezel aanbieders is het dan ook erg interessant om te kijken of de partij die u kiest een overstapservice aanbiedt. Is dat het geval dan hoeft u namelijk uw overstap niet zelf te regelen.