Glasvezelaanbieders schieten elkaar voorbij in snelheid

Leestijd: 2 minuten

De snelheidsoorlog op het glasvezelnetwerk lijkt te zijn begonnen. In korte tijd loopt de internetsnelheid in Nederland snel op. Waar KPN aan het begin van oktober aankondigde het snelste internet van het land aan te bieden, daar kwam concurrent Delta binnen een week al voorbij. Die aanbieder biedt nu het snelste internet met 5 Gbps aan. De oorlog met betrekking tot de snelheid lijkt daarmee volledig te zijn losgebarsten. Wat staat de consument de komende tijd eigenlijk nog meer te wachten?

Aankondiging voor niets

KPN bracht aan het begin van de maand naar buiten dat het de snelste aanbieder van het land zou gaan worden. Met een snelheid van 4 Gbps was er geen internetaanbieder die zich met de reus van het land kon meten. Dit bleek echter maar van korte duur, want concurrent Delta haakte hier een dag later al op in door aan te kondigen dat het een verbinding van 5 Gbps ging aanbieden. Wie dus echt het snelste internet wilde, zou het best af zijn door hier aansluiting te vinden. Op dit moment moeten beide verbindingen nog daadwerkelijk gelanceerd worden, maar dat belooft dus alvast het nodige voor de consument.

Niet voor iedereen

Er zit wel een klein haakje aan het aanbod van Delta. Het is weliswaar het snelste internet van het land, maar het is niet zo dat heel Nederland hier gebruik van kan maken. Het is juist een beperkte groep die hier veel voordeel van heeft. Het is namelijk alleen voor de afnemers van de duurste abonnementen zo dat zij ook echt van deze hoge snelheden kunnen gaan profiteren. Dat maakt dus dat iedereen die dit nog niet heeft wel flink meer moet gaan betalen om de snelheid zo ver op te kunnen voeren.

Voor maximale gebruikers

Er is ook een specifieke reden waarom op dit moment alleen de meest uitgebreide abonnementen van de hoogste snelheid kunnen genieten. Volgens Delta is het namelijk zo dat dit ook de groep gebruikers is die hier het hardst behoefte aan heeft. Dit zijn de maximale verbruikers die zeer veel data verbruiken per maand. Alleen door dan ook hoge snelheden te halen, kunnen zij bij blijven waar het gaat om hun internet. Dat deze kleine niche groep dus de voorrang krijgt, is volgens het bedrijf goed te verantwoorden. Al is het natuurlijk niet gezegd dat dit zo blijft op lange termijn.

Meer en meer mogelijkheden

Uit eerdere berichten werd al duidelijk dat de snelheid van internet vanzelf omhoog zal gaan de komende tijd. Daarom zal iedereen er ook in een bepaalde mate van profiteren. Daarbij wordt ook gesteld dat de snelheden die nu nog beperkt toegankelijk zijn op enig moment wel voor grote groepen beschikbaar lijken te komen. Dit zal echter stapsgewijs gebeuren en wanneer iedereen hiervan kan profiteren, is dan ook niet goed te stellen. Dat dit gaat gebeuren lijkt echter wel meer dan duidelijk te zijn. Dit is dus ook een goede reden om dit in de gaten te houden.

⚠️ Actie van de maand: Netflix én Videoland 12 maanden cadeau bij Ziggo - Bekijk Aanbieding >