Glasvezelaanleg in hoger tempo in Amsterdam

De vraag naar glasvezelaansluitingen neemt snel toe in Nederland. Het is dan ook zo dat de aanleg van het netwerk steeds verder uitbreidt. Het gaat veel consumenten echter niet snel genoeg. Ook in de hoofdstad is dit te merken. Het gemeente bestuur heeft om die reden besloten om de aanleg van glasvezelnetwerken voor internetaansluitingen te versnellen in de stad. Er zijn daarover afspraken gemaakt met de aanbieders. Hoe gaat dit eruit zien? En wanneer kan jij glasvezel gaan gebruiken als je in Amsterdam woont?

Afspraken met aanbieders

Om de aanleg van glasvezel te versnellen is door de gemeente Amsterdam in een convenant een aantal afspraken vastgelegd met de aanbieders. Het gaat dan om KPN en Open Dutch Fiber. Het is de bedoeling dat de Amsterdamse huishoudens en kantoren die nog geen toegang hebben tot glasvezel op die manier sneller de overstap kunnen maken en zo dus ook van sneller internet moeten kunnen genieten. De snellere aanleg mag echter aan de andere kant niet ook tot meer overlast leiden, zo is ook in de afspraken vastgelegd. Op die manier moet dus worden gezorgd dat het netwerk veel eerder volledig beschikbaar zal zijn.

Volgorde van aanleg

Er is veel behoefte aan snel en duurzaam internet. Een energiezuinig netwerk als glasvezel zou dan ook van grote waarde zijn in Amsterdam. De versnelde aanleg met minimale overlast gaat dan ook in een aantal fases. Zo zal er eerst versneld worden in stadsdeel Zuidoost, waar op dit moment al de aanleg bezig is. Zoals dat ook het geval is in Nieuw-West. In 2024 moeten dan de andere delen van de stad volgen om te zorgen dat alles uiteindelijk snel afgerond kan worden. Daarmee wordt de planning dus flink naar voren gehaald ten opzichte van het originele plan.

Dezelfde aanpak behouden

Hoewel de aanleg van glasvezel in Amsterdam sneller zal gebeuren, is het niet zo dat de aanpak zal veranderen. Wanneer een wijk aan de beurt is, zal de aanbieder een brief naar de bewoners versturen. Wanneer je aangesloten zou willen worden, dan kan je dit aangeven en wordt dit meegenomen in de aanleg. De keuze om van het glasvezelnetwerk gebruik te maken kan je zelf maken. Ook kan je zelf bepalen bij welke aanbieder je dit doet. Op die manier heb je dus de nodige vrijheid en zit je niet aan een specifieke aanbieder vast.

De aanleg in het centrum

Het is belangrijk om te weten dat in stadsdeel Centrum meer in één keer gedaan moet worden. Dit is belangrijk om de overlast zoveel als mogelijk terug te dringen. De straten hoeven dan maar één keer te worden geopend. Op die manier is te voorkomen dat de drukte op straat nog groter wordt dan deze al is. Ook moeten op die manier de historische bouwwerken in Centrum beschermd worden. Het is daarom ook belangrijk om dit in één keer goed aan te pakken. Zo is voor maximaal resultaat te zorgen en is alles snel af te ronden hiermee.