Telecomexperts stellen dat de grote aanbieders te hoge prijzen voor internet, televisie en vaste telefonie rekenen. Dit is te wijten aan het feit dat de concurrentie in Nederland beperkt is. Dit betekent dat er geen aanleiding is voor de telecombedrijven om op de prijs te concurreren en dus scherpere tarieven aan te bieden. Ziggo en KPN leveren aan 80 procent van de huishoudens in Nederland hun diensten. Dat is een wel heel beperkte markt van slechts twee spelers die alle macht hebben en geen concurrentiestrijd hoeven te voeren.
Heel klein beetje concurrentie
Er is nog slechts een heel klein beetje concurrentie. Die komt van Delta en Odido. Dit is echter slechts in enkele gebieden van het land. Daar waar netwerken van Delta, Open Dutch Fiber en Reggefiber liggen, daar zijn andere spelers nog wel enigszins actief. In de praktijk betekent dit dus dat op de meeste plekken in het land geen concurrentie voor de twee grote spelers aanwezig is. Omdat met name Ziggo in de afgelopen jaren veel kosten heeft gemaakt, moet het nu de prijs hoog houden. KPN profiteert hier volgens de kenners van omdat daar geld genoeg is voor zelfs 20 procent prijsverlaging.
Geen prijsafspraken gemaakt
Het is wel belangrijk om te benadrukken dat er geen prijsafspraken zijn gemaakt. Dit is verboden. Doordat Ziggo de prijzen zo hoog moet houden, wordt het KPN gemakkelijk gemaakt. Het is bovendien zo dat volgens de kenners al 15 jaar lang in mei door beide partijen ongeveer gelijke prijsverhogingen worden aangekondigd. Dit is door de ACM al meerdere keren onderzocht. Iedere keer werd gewezen op het gebrek aan concurrentie. Zo moest KPN ook andere partijen op haar netwerk toelaten. Daarnaast geldt de regulering van maximumtarieven. Dat neemt niet weg dat er geen afspraken tussen de twee gelden.
Sprake van concurrentiebeperking?
De vraag die nu gesteld wordt is of er sprake is van concurrentiebeperking. Zo heeft KPN enkele voorstellen gedaan die minder goed voor kleine spelers uitpakken dan op papier wordt gesteld. Daarnaast maakt het bedrijf keuzes in het nadeel van de concurrentie bij de aanleg van glasvezel. Het kiest een techniek die goedkoper is, maar daardoor ook zorgt dat andere aanbieders verplicht zijn de apparatuur van KPN te gebruiken. Dit betekent dat zij zonder deze partij zelf geen diensten kunnen aanbieden. Dit maakt het dus voor nieuwkomers direct al duurder om de markt te betreden.
Controle van ACM
De ACM is opnieuw bezig met een marktanalyse van de vaste netwerken. Er wordt regelmatig naar allerlei verschillende ontwikkelingen in de telecommarkten gekeken. Volgens kenners doet de waakhond te weinig om de problemen aan te pakken. De waakhond zelf stelt dat er voldoende keus voor de consument is en dat er een concurrerend aanbod in Nederland beschikbaar is. Aan de andere kant moet wel altijd gecontroleerd worden of deze mogelijkheden ook blijven bestaan. Het is niet de bedoeling dat kleine partijen straks geen kans meer hebben. Zoals nu al gebeurt in de huidige markt, volgens de specialisten.