Het is een ontwikkeling die sinds de opkomst van het coronavirus steeds vaker te zien is. De records in de mate waarin internet gebruikt wordt worden keer op keer gebroken. Dat is ook dit keer weer het geval. Het is namelijk zo dat het netwerk van Ziggo op 15 november te maken kreeg met de hoogste mate van verkeer ooit. Dat viel dan ook niet geheel toevallig samen met een toename van het aantal maatregelen om de spreiding van het virus tegen te gaan. Wat zit er precies achter deze groei in het verkeer?
Meer streamingdiensten dan ooit
Je bent misschien geneigd om te denken dat het gaat om de grote hoeveelheid thuiswerkers. Die moeten via digitale wegen contact met klanten en collega’s zien te houden. Tot op bepaalde hoogte is dit ook waar. Dit is echter niet de groep die zorgt voor de enorme toename. Die is namelijk toe te schrijven aan de streamingdiensten. Dat het verbruik met betrekking tot streaming steeds groter wordt is ook niet vreemd. Er zijn ook meer diensten dan ooit. Die ook nog eens steeds meer verschillende doelgroepen aanspreken. Daardoor is dus ook veel meer verkeer op de netwerken waarneembaar.
Online variant op live kijken
Niet alleen de films en series doen het goed via online kanalen. Ook livetelevisie doet het steeds beter. Het gaat daarbij dan vooral om het live kijken naar sport. De formule 1 races dragen veel bij aan het dataverkeer in Nederland. Ook uitzendingen van vechtsporten verplaatsen meer en meer naar onlinekanalen waar gestreamd moet worden. Dit zijn dan ook duidelijk piekmomenten in het dataverbruik in Nederland. Overigens zijn deze ontwikkelingen ook in andere landen en bij andere internetaanbieders te zien. Bovendien is er ook een ander gemeenschappelijk effect te zien als het gaat om streamen.
Meer blijvend karakter waarneembaar
Sinds de ontwikkelingen rond het coronavirus begonnen, is vaak de vraag gesteld welke blijvende effecten zichtbaar zouden worden. Als het gaat om internetgebruik gaat, dan is het duidelijk dat streaming een flinke boost heeft gekregen door de situatie. Hoewel in periodes waarin minder maatregelen gelden inderdaad ook wat minder verkeer te zien is, blijft er wel een stabiel hoger niveau zichtbaar. Daardoor is het ook vaker zo dat het gebruiksrecord gebroken wordt, ook wanneer de maatregelen niet op het strengste niveau zijn. Het lijkt er dan ook op dat het record in de komende tijd nog vaker verbroken kan worden.
Een toename in data
De sprongen die gemaakt worden in data zijn gigantisch. Het record staat nu bijvoorbeeld op 460 Gigabit per seconde. Nu klinkt dit misschien niet heel groot. Wanneer je dit omzet in een tastbaar aantal, dan kom je op 100.000 films die tegelijk worden gestreamd in HD-kwaliteit. Kijk je in UHD of 4K? Dan zou je dit kunnen vergelijken met 25.000 van die films tegelijkertijd. De meeste plaatsen in Nederland tellen minder dan 100.000 huishoudens. Dit geeft een idee van hoe groot de toename in de afgelopen periode is geweest voor de netwerken.