Hoe belangrijk is VPN voor jouw internetverbinding?

Leestijd: 2 minuten

Er wordt vaak gesteld dat je tegenwoordig eigenlijk niet meer zonder VPN kan. Dat is niet alleen voor bedrijven zo, maar net zo goed voor consumenten. Daardoor is het aantal aanbieders van deze dienst ook snel toegenomen. De vraag is echter voor veel consumenten nog altijd hoeveel ze er nu eigenlijk echt aan hebben. Is het wel zo dat ze beter af zijn met een VPN? Volgens enkele vooraanstaande experts valt dat wel mee. De beveiliging is vaak ruimschoots voldoende om niet in de problemen te komen.

Hoe werkt een VPN?

Om te bepalen wat nu eigenlijk de waarde van een VPN is, is het goed om te weten hoe dit precies werkt. Een VPN is een virtual private network. Dat betekent dat het internetverkeer via een beveiligd systeem, een tunnel, wordt geleid. Daardoor scherm je als gebruiker je internet gebruik af van andere partijen. Daaronder valt ok de internetprovider. Je zorgt dus dat niemand kan meekijken met wat jij eigenlijk allemaal doet. Bovendien maak je jezelf anoniem. Daardoor kan je blokkades, bijvoorbeeld op het vlak van locatie, omzeilen. Het biedt dus enerzijds bescherming en anderzijds biedt het mogelijkheden.

Is het echt nodig?

De laatste tijd wordt standaard een VPN aanbevolen aan alle soorten klanten. Of je nu zakelijk je internetabonnement afsluit, of je doet dat als privépersoon. Die tijd is volgens Amerikaanse experts echter wel voorbij. De internetproviders waarmee je werkt zijn dermate veel veiliger geworden dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden, dat je als consument niet snel bang hoeft te zijn dat je gevaar loopt, zo stellen zij. Dat betekent dus dat je zonder zorgen online kunt gaan, alleen al op basis van het standaardabonnement van de provider van jouw keuze. Wel zijn er enkele nuances in dit verhaal.

Zakelijk of persoonlijk?

De experts doelen dan wel op een persoonlijke VPN. Wanneer jij thuis lekker zit te internetten, dan is de kans dat je gevaar loopt volgens de kenners veel kleiner dan voorheen. In dat geval kan je dus nog wel even nadenken over het wel of niet aanschaffen van een VPN-abonnement. Anders is dat voor thuiswerkers die op een bedrijfsnetwerk inloggen. Daarvan zijn er sinds de pandemie natuurlijk wel veel meer. Die medewerkers doen er goed aan om wel na te denken over een VPN. Bedenk je daarbij ook dat er hele andere soorten informatie worden gedeeld wanneer je zakelijk gebruikmaakt van internet.

De juiste soort kiezen

Het is ook belangrijk om goed op te letten dat je wel de juist VPN afsluit. Zo zijn er VPN-aanbieders die het risico eerder groter dan kleiner maken omdat ze niet zijn meegegaan met de overstap van http naar https. Het is dus ook belangrijk om dit goed in het hoofd te houden wanneer je overweegt om je internetabonnement aan te vullen met een VPN. Daarnaast zijn VPN-aanbieders zelf vaak ook anoniem. Gebruikers moeten zich volgens de experts afvragen of deze partijen wel zomaar te vertrouwen zijn en de wel bekende internetprovider niet.

⚠️ Actie van de maand: Netflix én Videoland 12 maanden cadeau bij Ziggo - Bekijk Aanbieding >