Internet Explorer gaat verdwijnen

Leestijd: 2 minuten

Het was ooit zo dat het de belangrijkste manier was om het internet te verkennen. Het is nu echter zo dat er een einde komt aan het gebruik van Internet Explorer. De browser werd al niet meer door veel mensen gebruikt. Nu gaat het bedrijf erachter, Microsoft er ook nog eens mee stoppen. Het is daarom ook goed om eens te kijken wat er nu eigenlijk allemaal veranderd is in de wereld van de toegang tot internet. Dit geeft je een inzicht in waarom IE, zoals de browser ook wel genoemd wordt, geen waarde meer heeft.

Andere browser

Een belangrijke reden waarom Microsoft Internet Explorer niet meer ondersteunt omdat het zelf een andere browser heeft waar het meer vertrouwen in heeft. Het gaat om Edge. Deze browser wordt al vele jaren gebruikt, maar is nu dus ook de belangrijkste pion van Microsoft. Uiteindelijk zal iedereen die via een browser van Microsoft wil werken het op deze manier moeten aanpakken. Internet Explorer zal namelijk over enige tijd helemaal verdwijnen. Daarvoor al een software-update worden doorgevoerd die het programma beëindigt. Je kan er dus ook niets tegen doen als consument. Dit is een belangrijke zaak.

Basis van het huidige internet

Internet Explorer werd in 1995 gelanceerd. Het internet was toen al enige jaren in gebruik en er waren verschillende browsers. Sommige daarvan waren zelfs behoorlijk populair. Toch wist deze browser het verschil te maken. Het was namelijk zo dat met de opkomst van IE ook de opkomst van standaarden werd verzorgd. Denk bijvoorbeeld aan HTML als taal om een website op te bouwen. En denk aan CSS als standaard voor de opmaakt. Dit zijn nog altijd standaarden op het hedendaagse internet. Op deze manier kreeg internet dus de vorm die het nu eigenlijk nog heeft.

Lange tijd grootste speler

Lange tijd was Internet Explorer de grootste speler op de markt. Bijna iedereen op de wereld ging het gebruiken. In 1999 was het de belangrijkste browser van allemaal. Mede ook doordat het door Microsoft standaard bij Windows werd geleverd, wat bijna op elke consumentencomputer zat in die tijd. In Europa en de Verenigde Staten werd dit als machtsmisbruik gezien. Daardoor veranderde de situatie ook voor het eerst. Het probleem voor Microsoft was dat de nummer 1 positie ook had gezorgd dat verdere ontwikkeling van de browser niet nodig leek. Dit brak de browser uiteindelijk juist ook op.

Nieuwe tijden

Inmiddels in Internet Explorer dus zelfs bij Microsoft overbodig geworden. Oor problemen met de beveiliging stapten veel gebruikers al over naar andere browsers van andere aanbieders. Daarnaast was het ook nog eens zo dat bijvoorbeeld mobiel internet opkwam. Tel hierbij op dat ook Microsoft op een andere manier naar de zaken ging kijken. Alles bij elkaar is het nu dus zo dat het bedrijf is gestopt met het aanbieden van IE. Of dit ook betekent dat het met de opvolger Edge weer in staat zal zijn om de grootste speler te worden, moet op lange termijn nog gaan blijken.

⚠️ Actie van de maand: Netflix én Videoland 12 maanden cadeau bij Ziggo - Bekijk Aanbieding >