Snel internet, en dan bedoelen we echt supersnel. Steeds meer huishoudens hebben toegang tot glasvezelinternet waarmee het downloaden van films en het streamen van series een fluitje van een cent is. Toch geldt dat helaas nog niet voor alle Nederlandse consumenten. Vooral in buitengebieden is langzaam internet eerder regel dan uitzondering. Op zich is dat probleem vrij eenvoudig op te lossen, maar zoals zo vaak zijn de kosten van aanleg het probleem.

Op dit moment is het aanleggen van snel internet voor de meeste internetaanbieders simpelweg te duur. Minister Kamp van Economische Zaken heeft echter een plan om de aanleg van snel internet goedkoper te gaan maken. Dat plan maakt het voor aanbieders financieel haalbaar om meer gebieden te voorzien van snel internet en daarvan profiteert de consument uiteraard direct.

De huidige kosten van aanleg

De reden dat de aanleg van (snel) internet op dit moment zo duur is heeft alles te maken met de huidige wetgeving. In de wet is namelijk vastgelegd dat er nieuwe buizen en kabelgoten moeten worden aangelegd wanneer er een nieuwe internetverbinding wordt getrokken. Dat kost natuurlijk veel geld. Het vreemde is bovendien dat nieuwe buizen en kabelgoten heel vaak helemaal niet nodig zijn. Die liggen er namelijk al! Alleen worden ze gebruikt voor andere vormen van infrastructuur. Te denken valt aan energieverbindingen of buizen ten behoeve van het riool. Het lijkt eenvoudig om door deze bestaande buizen ook even een internetkabeltje (bijvoorbeeld glasvezel) te trekken. Dat is ook eenvoudig, maar wettelijk gezien is dat op dit moment verboden. Dat het ontsluiten van bepaalde gebieden voor snel internet op deze manier bijna onbetaalbaar is, is het logische gevolg.

Aanleg moet goedkoper

Uiteraard zijn er veel consumenten die van mening zijn dat ze anno 2017 eindelijk weleens gebruik willen kunnen maken van snel internet. Inmiddels vindt de politiek dat (gelukkig) ook. Vanuit Brussel heeft de Europese Unie bepaald dat de aanleg van snel internet goedkoper gemaakt moet worden. De Nederlandse politiek moet vervolgens reageren op de plannen van Brussel en dat is minister Kamp nu aan het doen. Op dit moment werkt hij aan een wetsvoorstel waarbij het mogelijk moet worden om bestaande infrastructuur (buizen en kabelgoten) te gebruiken voor snel internet. Medio mei zal de Tweede Kamer over dit wetsvoorstel gaan stemmen.

Naar verwachting zal vanaf dat moment snel internet op bredere schaal beschikbaar worden voor meer Nederlanders. Ook is de kans zeer aanwezig dat de prijzen voor een snelle internetverbinding zullen dalen. Omdat er niet meer hoeft te worden gegraven voor de aanleg van nieuwe buizen wordt er namelijk bijzonder veel geld bespaard.