Is een hoge internetsnelheid altijd belangrijk?

Leestijd: 2 minuten

Internetproviders adverteren vaak met hun hoge internetsnelheid. Duizenden MB’s per minuut kun je downloaden, hoe hoger de snelheid, hoe beter het is. Dat is vaak de boodschap die een provider heeft. Maar is die hoge snelheid wel zo belangrijk? In veel gevallen maakt het niet zo heel veel uit of de snelheid hoog is of niet. En soms belooft de provider veel, maar komen die beloften lang niet altijd uit.

Wanneer heb je een hoge snelheid nodig?

Voor het raadplegen van websites of het spelen van een spelletje is een hoge internetsnelheid niet heel erg van belang. Ook als de snelheid niet zo hoog is kun je gewoon social media raadplegen, een mail versturen of chatten. Wil je echter online video’s bekijken of games spelen die veel vragen van je internetsnelheid dan is het natuurlijk wel degelijk van belang dat de snelheid goed en vooral stabiel is. Je kunt de snelheid van je internetverbinding online testen. Hiervoor zijn verschillende websites beschikbaar.

Krijg ik altijd de snelheid die de provider belooft?

De snelheid van je internetverbinding is vaak lager dan wat de provider aangeeft. Deze geeft dan ook altijd een maximum snelheid aan die niet overal wordt gegarandeerd. De snelheid van je internet is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste is het van belang hoe ver jouw huis is verwijderd van de centrale. Deze staat meestal in je wijk, of als je in een dorp woont is er 1 centrale. Je kunt de locatie van de centrale eveneens online vinden.

Verschillende soorten internetverbindingen

Als je internet gebruikt zijn er verschillende opties. DSL en internet via de kabel wordt het meest gebruikt. In steeds meer plaatsen wordt glasvezel aangelegd, de verbinding via glasvezel is vele malen sneller dan kabel of DSL en is vaak ook stabieler. Alle grote providers ondersteunen inmiddels glasvezel. Maar houd er rekening mee dat een aansluiting extra geld kost omdat de glasvezelverbinding meestal tot je woning en niet in de woning ligt. Er moet dus een monteur langskomen om dat in orde te maken.

Meerdere internetgebruikers in huis

Als je alleen woont of met zijn tweeën dan zul je minder behoefte hebben aan een hoge internetsnelheid dan wanneer je een gezin vormt met 3 tieners met een smartphone. Als het hele gezin het Wi-Fi netwerk gebruikt dan kan dat een flinke aanslag vormen op de internetsnelheid, zeker als er regelmatig video’s worden gestreamd. Een stabiele en wat hogere internetsnelheid kan dan zeer wenselijk zijn. Dat is ook het geval als je voor je werk afhankelijk bent van een goede en snelle internetverbinding. Dit kan aan de orde zijn als je regelmatig video conferencing doet met klanten of collega’s. Het is natuurlijk buitengewoon ergerlijk als de verbinding steeds hapert of wanneer berichten met enorme vertraging binnenkomen. Ook voor het verzenden van grote bestanden is een snelle verbinding een uitkomst.

⚠️ Actie van de maand: Netflix én Videoland 12 maanden cadeau bij Ziggo - Bekijk Aanbieding >