Komt er een opvolger voor XS4all?

Leestijd: 2 minuten

Toen KPN halverwege 2018 bekend maakte dat de merknaam XS4all zou gaan verdwijnen leidde dat tot een storm van protesten. XS4all is de oudste nog bestaande internetaanbieder in Nederland en heeft bovendien een uitstekende reputatie. Deze provider wordt al jaren door de Consumentenbond als beste aangemerkt. Veel klanten zijn bang dat deze goede service en kwaliteit verdwijnen als XS4all wordt opgeslokt door KPN.

Ook de medewerkers van XS4all verzetten zich

Niet alleen de klanten, maar ook de medewerkers van XS4all zijn niet gelukkig met het besluit van KPN. De ondernemingsraad is zelfs naar de rechter gestapt om te voorkomen dat KPN de plannen doorzet. Dat het de provider menens is blijkt uit het feit dat andere merken zoals Telfort inmiddels al zijn opgeheven. Of dit met XS4all ook  gaat gebeuren is dus nog even afwachten. Een deel van de sympathisanten en voormalig medewerkers wilden dit echter niet afwachten. Zij startten met een crowdfunding om een nieuwe, onafhankelijke provider te kunnen oprichten.

2,5 miljoen opbrengst voor een nieuw XS4all

De crowdfunding was een ongekend succes. Al binnen een paar dagen werd er meer dan een miljoen euro opgehaald en dit bedrag liep in de periode daarna op tot ruim 2,5 miljoen. Kleine en grote investeerders hebben vertrouwen in de plannen van de initiatiefnemers en willen hier graag een steentje aan bijdragen. Als het uiteindelijk toch niet doorgaat, bijvoorbeeld omdat XS4all alsnog blijft bestaan als onderdeel van KPN, dan krijgen de geldschieters een deel van hun investering terug.

Wanneer komt er duidelijkheid over een opvolger van XS4all?

Eerst moet duidelijk zijn of XS4all inderdaad ophoudt te bestaan. Die beslissing ligt nu in de eerste plaats bij de rechter. Als de OR in het ongelijk wordt gesteld en KPN dus gerechtigd is om te stoppen met XS4all zal de ‘opvolger’, die de naam Freedom Internet heeft gekregen, naar verwachting in de loop van 2020 van start kunnen gaan met het aanbieden van internetdiensten. De verwachting is dat de provider dan een compleet pakket aanbiedt, inclusief televisie en vaste telefonie.

Waarom heeft XS4all zoveel fans?

XS4all heeft een grote schare trouwe gebruikers. Dat is enerzijds te danken aan een stabiel netwerk en uitstekende klantenservice. Maar de provider geniet ook veel goodwill en sympathie. XS4all heeft zich altijd verzet tegen onrecht en onjuist handelen ten opzichte van internetgebruikers. Zo heeft de provider een uitstekende service voor het usenet, dat algemeen bekend stond als platform voor illegaal downloaden van software, muziek en films. Zolang het downloaden daarvan formeel legaal was, weigerde XS4all om gegevens van downloaders te verstrekken aan onder andere BREIN. Dat XS4all oorspronkelijk werd opgericht door een groep hackers heeft lang de bedrijfscultuur van deze provider bepaald. Hoe de toekomst van XS4all zal uitpakken is vooralsnog onbekend.

⚠️ Actie van de maand: Netflix én Videoland 12 maanden cadeau bij Ziggo - Bekijk Aanbieding >