KPN en Delta naderen Ziggo door glasvezel

Leestijd: 2 minuten

Ziggo heeft te maken met klantverliezen en heeft er flink werk aan om dit niet uit de hand te laten lopen. Steeds meer plekken krijgen XGS-PON glasvezelnetwerken om die reden. Dat komt vooral doordat de concurrenten veel meer te bieden hebben op het gebied van glasvezel. Dit is al enige tijd terug te zien in de cijfers die het bedrijf per kwartaal toont. In de afgelopen kwartalen was er keer op keer een verlies in het abonneeaantal te zien. Bedrijven die wel glasvezel aan nieuwe klanten bieden hebben hier voordeel van.

De groei van KPN

De belangrijkste concurrent is nog altijd KPN. Het telecombedrijf is onderweg om aan het eind van 2026 tachtig procent van de woningen en bedrijven op glasvezel te hebben aangesloten. In 2031 moet het het kopernetwerk helemaal hebben vervangen. Het is goed om te weten dat daardoor ook gemeenten waar Ziggo traditiegetrouw groot is steeds meer overhellen naar KPN. Het is precies de reden waarom Ziggo dus ook met de XGS-PON techniek bezig is juist in deze plaatsen. Het moet eraan bijdragen dat er niet tienduizenden klanten verdwijnen.

De opkomst van Delta Fiber

Een andere speler in het geheel is Delta Fiber. Dit is onderdeel va het Zweedse EQT. Dit probeerde eerst KPN over te nemen, maar is daarna opgeschoven naar Delta Fiber. De komende jaren kan het twee miljard euro hieraan uitgeven in Nederland. Daarmee wil het kleinere plaatsen en dorpen en buitengebieden bereiken. Dit is het grootste budget van alle spelers die in Nederland actief zijn in deze periode. Juist Ziggo is in deze plaatsen groot en zal daarom dus ook veel concurrentie ondervinden. Ook Delta maakt gebruik van de XGS-PON techniek. Steeds meer gemeenten halen Delta Fiber erbij om het netwerk aan te leggen.

De XGS-PON techniek

Alle concurrenten maken gebruik van de XGS-PON techniek om de nieuwe netwerken van glasvezel te leggen. De afkorting XGS staat voor extra grote snelheid. Dat betekent dat de internetsnelheid via glasvezel nog sneller wordt dan al gesteld werd. In theorie kan met deze techniek de snelheid van internet opgevoerd worden tot 10Gbps per aansluiting. Wel is het zo dat Delta Fiber al gesteld heeft dat het niet tot 10Gbps wil gaan. Het houdt het voorlopig op 8Gbps.

Het gebruik van kabel

Kabel zal uiteindelijk niet meer houdbaar blijven als er glasvezel door concurrenten geboden wordt. Daar is bij Ziggo inmiddels ook wel duidelijkheid over. De snelheid kan zich nooit meten met de van XGS-PON. Terwijl het nu al zo is dat gewoon glasvezel vele malen sneller is dan kabel. Bovendien is het ook nog eens zo dat glasvezel veel voordeliger in de kosten is dan kabel. Dat is voor consumenten dus ook direct te merken. De concurrenten kunnen daardoor veel meer leveren voor dezelfde prijs. Dit gaat op enig moment natuurlijk nog meer problemen opleveren voor het kabelbedrijf dat Ziggo is. Het is daarom wachten op een nieuwe strategie die zich moet meten met de plannen van concurrenten.

⚠️ Actie van de maand: Netflix én Videoland 12 maanden cadeau bij Ziggo - Bekijk Aanbieding >