Het beveiligen van internetverkeer is een hot item. Aangezien Nederlanders letterlijk uren per dag online zijn en via internet allerlei zaken regelen is privacy één van de belangrijkste punten waar op moet worden gelet. Wanneer een partij die daar niets mee te maken heeft plotseling de beschikking krijgt over persoonlijke informatie en (bijvoorbeeld) wachtwoorden van een internetgebruiker ontstaat er natuurlijk een bijzonder onwenselijke situatie.

In het slechtste geval kan een gestolen ‘online identiteit’ zelfs misbruikt worden voor criminele activiteiten terwijl bepaalde gevoelige en persoonlijke informatie de kans op chantage behoorlijk groot maakt. Dat lijken misschien maffiapraktijken die in Nederland maar amper voorkomen, maar vergis u niet. Dit is een serieus probleem. Diverse internetaanbieders onderkennen dit probleem en proberen er (elk op hun eigen manier) wat aan te doen. Op dat punt heeft internetaanbieder KPN onlangs een hele concrete stap gezet. En wel door een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf over te nemen dat de online veiligheid van KPN-klanten moet verbeteren en garanderen.

Overname DearBytes door KPN

Het nieuws dat KPN een ‘cybersecuritybedrijf’ overneemt geeft aan dat KPN de beveiliging van (de internetverbinding van) de klant serieus neemt. Het beveiligingsbedrijf – Dearbytes – wordt volledig eigendom van KPN en zal dan ook volledig in de organisatie geïntegreerd worden. Dat betekent dat de medewerkers van DearBytes (85 personeelsleden) deel gaan uitmaken van het beveiligingsteam dat KPN zelf al had opgezet. In een persbericht geeft DearBytes aan dat de complete “transitie” naar verwachting eind januari 2017 moet zijn voltooid. Overigens blijft DearBytes (in elk geval de komende tijd nog) opereren onder de eigen bedrijfsnaam.

Expertise en inzet DearBytes-medewerkers

Vooral voor de zakelijke klanten van KPN is de komst van de gespecialiseerde DearBytes-medewerkers een goede zaak. Bedrijven hebben namelijk opvallend vaak last van criminelen die de beveiliging van de online communicatie proberen te omzeilen. En laten we eerlijk zijn, wat goed is voor de zakelijke klanten is ook goed voor de particuliere klant die op zijn werk te maken heeft met internet van KPN. Hoe vaak gebeurt het namelijk niet dat zakelijk en persoonlijk internetgebruik door elkaar lopen? Neem het voorbeeld van het even checken van de persoonlijke mail tijdens de lunchpauze. De medewerkers van DearBytes zijn met name bijzonder goed op de hoogte van de manieren om een internetverbinding en een computernetwerk te beveiligen tegen de gevaren van malware, phishing en ransomware. Althans, als we de directeur van DearBytes – Erik Remmelzwaal – mogen geloven.

Reden voor de overname door KPN

Dat KPN de online veiligheid van de (zakelijke) klant belangrijk vindt is zonder meer waar. Toch is de overname van DearBytes vooral ook een strategische overweging om de ‘uitdagingen van de markt’ het hoofd te kunnen bieden. Met de services op het gebied van beveiliging die DearBytes biedt kan KPN het aanbod voor de (zakelijke) klant namelijk vergroten. En dat is hard nodig; de omzet die KPN realiseert op dit vlak loopt namelijk al een tijdje behoorlijk terug. De overname van DearBytes lijkt met name een poging om dat tij te kunnen keren.