Mobiel internet op 5G in het vliegtuig gesteund door EU

Leestijd: 2 minuten

Mobiel internet in het vliegtuig gebruiken wordt iets gemakkelijker. De EU gaat hiervoor radiofrequenties reserveren. Zo zijn 5G-verbindingen straks gewoon mogelijk op deze plekken. De luchtvaartmaatschappijen krijgen dan de mogelijkheid om deze frequenties te gebruiken om de passagiers van 5G gebruik te laten maken wanneer ze onderweg zijn en in de lucht hangen. Het is dan wel goed om te weten hoe dit precies in elkaar steekt. Zo kan je er zelf ook optimaal van profiteren. Het is wel belangrijk om alles goed te onderzoeken.

Geen nieuwe ontwikkeling

Mobiel internet in het vliegtuig is niet nieuw. Al sinds 2008 worden radiofrequenties vrijgehouden om mobiel te internetten in vliegtuigen. De ontwikkeling op dit gebied staat echter niet stil. Dat betekent dus bijvoorbeeld dat er nu ook frequenties voor 5G moeten komen. Het is namelijk wel van belang om een picocell aan boord te hebben. Dit is een ontvangstation dat vliegtuigen aan boord moeten hebben. Op die manier kan de passagier verbinding maken met een satelliet die weer zorgt voor verbinding met internet. Zo kan je gewoon van een goede verbinding gebruikmaken.

De juiste luchtvaartmaatschappij zoeken

Het is wel belangrijk om de juiste luchtvaartmaatschappij te zoeken. Het is namelijk niet zo dat je overal 5G kan krijgen. Dit komt doordat de maatschappijen zelf de keuze hebben om deze service aan te bieden. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk hoe mobiel internetten samengaat met de vliegtuigmodus. Die heb je natuurlijk altijd op de telefoon en die gebruik je wanneer je op pad gaat. Hier is nog wel het nodige onderzoek voor nodig. Dat neemt niet weg dat er wel al luchtvaartmaatschappijen zijn die er vanaf het eerste moment mee aan de slag gaan. Dit kan een reden zijn om hiervoor te kiezen.

Ook in andere delen van de wereld

Het gebruik van 5G mobiel internet in vliegtuigen zal niet beperkt blijven tot Europa. Ook in andere delen van de wereld is ontwikkeling zichtbaar. Dat gebeurt bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Daar is al enige tijd geleden toestemming gegeven voor het gebruik. Dit gebeurt met de internetservice van Starlink van ondernemer Elon Musk. Dit is een dienst die zich eigenlijk vooral richt op gebieden op de wereld waar internet niet of niet goed beschikbaar is. Het werd ook gebruikt als steun voor Oekraïne tijdens de oorlog.

Meer mogelijkheden in de toekomst

Starlink liet al weten dat het meer plannen heeft om de service te gaan aanbieden in de breedte. Het is ook geen geheim dat er al enige tijd gesprekken met luchtvaartmaatschappijen worden gevoerd op dit vlak. In Amerika is dan ook inmiddels toestemming gegeven om de dienst te gebruiken aan boord van bewegende voertuigen. Dit komt onder andere ook doordat de vraag hiernaar aan het toenemen is onder consumenten. Meer mensen willen ook onderweg over een goede verbinding kunnen beschikken. Daarom dat dit soort diensten ook meer en meer gebruikt zullen worden. Dat maakt het dus ook zo aantrekkelijk om te gebruiken.

⚠️ Actie van de maand: Netflix én Videoland 12 maanden cadeau bij Ziggo - Bekijk Aanbieding >