Moet ik mijn vaste telefoonaansluiting wel aanhouden?

Leestijd: 2 minuten

Steeds minder mensen hebben vandaag de dag een vaste telefoonaansluiting. Nu vandaag de dag ‘iedereen’ met een smartphone op zak loopt lijkt dat ook niet meer zo heel hard nodig. Maar er zijn ook zeker nadelen aan het niet hebben van een vaste telefoonlijn. Als je die nu nog wel hebt is het dan ook verstandig om er goed over na te denken voordat je besluit om je vaste lijn op te zeggen.

De vaste telefoonlijn om bereikbaar te zijn

De vaste telefoonlijn is heel handig om voor iedereen bereikbaar te zijn. Je vaste telefoonnummer wijzigt meestal niet meer als je eenmaal vaste telefonie hebt, tenzij je een lokaal nummer gebruikt en buiten de regio gaat verhuizen. Je vaste telefoonnummer is dan ook vaak bij vrijwel iedereen in je omgeving bekend. Mobiele nummers willen nog wel eens veranderen als je overstapt naar een andere provider of de overstap maakt van prepaid naar een abonnement. Dan kan het gebeuren dat iemand je wil bereiken maar niet het juiste telefoonnummer heeft. In een noodgeval kan dat erg vervelend zijn.

Storing bij je mobiele provider? Toch bereikbaar

Storingen bij je mobiele provider komen nogal eens voor. Niet dat het elke dag raak is, maar het zal je maar gebeuren dat je mobiele telefoon geen bereik heeft vanwege een storing maar je moet toch een dringend telefoontje plegen. Dan is het toch wel erg prettig dat je vaste lijn het nog gewoon doet. Nu hebben de meeste mensen tegenwoordig VoIP, de telefoonlijn maakt gebruik van de internetverbinding. Als de provider een storing heeft dan kun je dus ook niet bellen. Maar het gebeurt niet zo heel vaak dat de storing zich uitstrekt over meerdere aanbieders of over zowel het mobiele netwerk als het DSL of glasvezelnetwerk.

Een vaste telefoonlijn kost maar weinig aan abonnementsgeld

Als je je vaste telefoonlijn alleen gebruikt om bereikbaar te zijn en voor noodgevallen, dn kun je hiervoor een abonnement nemen met een lage maandbijdrage. Je betaalt dan wel flink voor belminuten, maar als je die vrijwel nooit gebruikt ben je altijd voordeliger uit. Er zijn providers waar je voor een vaste telefoonlijn slechts 1 euro per maand betaalt. Als je op je mobiele telefoon onbeperkt bellen hebt, wat tegenwoordig ook geen fortuin meer kost, dan kun je je smartphone gebruiken om te bellen en heb je je vaste nummer om in geval van nood altijd bereikbaar te zijn en te kunnen bellen.

Het aantal vaste telefoonaansluitingen daalt nog steeds

Sinds de mobiele telefoon definitief zijn plaats in de maatschappij heeft veroverd daalt het aantal vaste telefoonaansluitingen nog steeds. Ook steeds meer bedrijven zijn uitsluitend mobiel bereikbaar, vooral eenmanszaken. Als je als ondernemer altijd onderweg bent dan heeft het immers niet zoveel zin om bereikbaar te zijn op een vaste telefoonlijn. Of je je vaste lijn houdt of opzegt is uiteraard afhankelijk van je persoonlijke situatie en voorkeur. Bedenk wel dat als je besluit om het abonnement voor je vaste telefoon te beëindigen en je bedenkt je later, dat je dan vrijwel altijd een nieuw nummer krijgt.

⚠️ Actie van de maand: Netflix én Videoland 12 maanden cadeau bij Ziggo - Bekijk Aanbieding >