Category Archives: Nieuws

Primeur van XS4ALL: malwarefilter in netwerk voor de klant

Dat ongewenste inmenging in ons internetverkeer niet weer weg te denken is uit het dagelijks leven is een triest feit. Kwaadwillenden proberen in te breken in mailboxen, proberen wachtwoorden te ontvreemden en ook komt het steeds vaker voor dat criminelen gebruik maken van accounts van hun slachtoffers om (grote) bestellingen online te plaatsen zonder daar zelf voor te betalen. Dat de gehackte persoon het slachtoffer is en met de gebakken peren zit maakt dit soort misdadigers niets uit. En voor de toekomst ziet het er helaas niet al te rooskleurig uit. Hoe meer we gebruik maken van internet hoe meer kansen criminele bendes zien om hier misbruik van te maken.
Continue reading

Kabinet wil opnieuw beperkte vorm van bewaarplicht telecomgegevens

Het blijft altijd een spanningsveld: privacy en veiligheid. Aan de ene kant wil je als consument gebruik kunnen maken van internet zonder dat er iemand meekijkt. Aan de andere kant is het een feit dat er op deze wereld een aantal mensen rondlopen die (communicatie via) internet en mobiele telefonie gebruiken voor zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Met dit spanningsveld heeft de Nederlandse overheid uiteraard te maken. Tot 2015 was er wat dat betreft het een en ander geregeld in een wettelijke verplichting voor telecomproviders om bepaalde klantgegevens op te slaan. Vervolgens werd er door meerdere rechters bepaald dat het opslaan van deze gegevens te ver ging. En nu, eind maart 2018, gaat de huidige minister van Justitie en Veiligheid (J&V) wederom een poging doen om een bewaarplicht voor telecomproviders van de grond te krijgen.

Continue reading

ACM stimuleert netwerkconcurrentie met nieuw ontwerpbesluit

Wie internet, televisie en vaste telefoondiensten af wil nemen wil daar het liefst niet te veel voor betalen. Volkomen logisch natuurlijk. En daarom is het voor consumenten gewenst wanneer er op de retailmarkten voldoende concurrentie bestaat. Niet alleen omdat dit aanbieders van (snel) internet, televisie en vaste telefonie ertoe dwingt om hoogwaardige diensten te leveren, ook omdat voldoende concurrentie ertoe leidt dat de prijzen niet onnodig hoog worden opgejaagd. Kortom: een consument moet (ook bij alles-in-1-aanbiedingen) wat te kiezen hebben. En juist op dat punt leek er een tijdje geleden een kink in de kabel te ontstaan. Begin 2016 kondigden Ziggo en Vodafone aan dat ze een joint venture zouden beginnen en in augustus 2016 keurde de Europese Commissie deze plannen goed. Voor het concurrentievermogen op de markt voor vaste netwerken zou dit best wel eens negatieve consequenties kunnen hebben.

Continue reading

“Netwerkaansluitpunt” moet internetters meer keuzevrijheid bieden

Wie een internetabonnement afsluit krijgt momenteel bij dat abonnement meestal allerlei apparatuur standaard meegeleverd door de aanbieder van zo’n abonnement. Denk hierbij aan zaken als de router, de internetmodem of in het geval van digitale televisie de tv-decoder. De meeste consumenten accepteren dat dit er nu eenmaal bij hoort. Toch is het eigenlijk vreemd. Door het afsluiten van een bepaald internetabonnement zit een klant per definitie vast aan allerlei randapparatuur van een merk en een type waar hij niet per se om gevraagd heeft. Is dat anno 2017/2018 nog wenselijk? Het kabinet vindt van niet, zo bleek onlangs. En voor de consument die meer keuzevrijheid wil hebben is dat goed nieuws.

Continue reading

Stedelijke testlocatie voor 5G lijkt er te komen

5G

Wie het niet allemaal even goed bijhoudt loopt zomaar achter. De ontwikkeling van (mobiel) internet gaat zo razendsnel dat we alleen maar kunnen gokken waar het op gaat houden. Of beter gezegd: we kunnen inmiddels constateren dat het waarschijnlijk nooit op gaat houden. Neem bijvoorbeeld de ontwikkeling van het mobiele internet. De snelheid van mobiel internet wordt aangegeven met een cijfer en de letter G. Zo had je onder meer 2G, 3G en tegenwoordig maken steeds meer mensen gebruik van 4G. De g staat voor “generation”. Op de volgende stap hoeven de gebruikers van mobiel internet echter niet meer lang te wachten. Het moment waarop de volgende generatie mobiel internet voor consumenten beschikbaar zal zijn komt steeds dichterbij. Wat dat betreft waren er in de laatste week van november 2017 weer voldoende interessante ontwikkelingen te melden.

Continue reading

Internet-of-Things: fascinerend maar kwetsbaar

Internet-of-Things

Internet-of-things, voor veel mensen klinkt het nog steeds als sciencefiction. Toch is dat het al lang niet meer. Het idee dat gebruiksvoorwerpen aangesloten kunnen zijn op het wereldwijde web is al oud, en belangrijker nog: de technologie is in een regelrechte stroomversnelling terecht gekomen. De mogelijkheden zijn (zo lijkt het) eindeloos. En tegenwoordig zijn de meest basale apparaten ook al daadwerkelijk aangesloten op het Internet-of-things (IoT). Waterkokers, koelkasten, babyfoons, in principe is de aanwezigheid van elektronica de enige voorwaarde om een product “slim” te maken. Handig wanneer je op afstand koffie wil zetten, maar deze technologie brengt ook risico’s met zich mee. Een gehackte babyfoon? Het kan gewoon gebeuren.

Continue reading

Stichting Brein krijgt gelijk: XS4ALL en Ziggo moeten The Pirate Bay blokkeren

Stichting Brein krijgt gelijk: XS4ALL en Ziggo moeten The Pirate Bay blokkeren

Internetaanbieders willen klanten natuurlijk zo goed mogelijk bedienen als het aankomt op onbeperkte toegang op het internet. Dat de wens om onbeperkte toegang van de klant en de service van de internetaanbieder om die onbeperkte toegang te garanderen soms in conflict komen met bestaande wetgeving is op zich geen nieuws. Internet is een onmisbare bron van informatie en mogelijkheden, maar er zijn ook genoeg zaken online te vinden die het daglicht niet kunnen verdragen. En dan is er ook nog een vrij groot grijs gebied. Neem bijvoorbeeld de website The Pirate Bay (TPB). Op deze site kunnen torrentlinks gevonden worden en via die links kan een bezoeker (illegaal) media- en softwarebestanden downloaden. Dat auteursrechtschendingen hierdoor voor de hand liggen zal niet echt een verrassing zijn. Internetaanbieders XS4ALL en Ziggo kwamen er onlangs achter dat de rechtbank in Den Haag ook niet echt te spreken is over de activiteiten van The Pirate Bay. Uit de uitspraak van de rechter bleek namelijk dat de twee internetaanbieders hun abonnees voorlopig geen toegang mogen verschaffen tot The Pirate Bay.

Continue reading

Onbeperkt internetten met KPN in het buitengebied

KPN buitengebied

Vast internet voor consumenten die in een zogenaamd ‘buitengebied’ wonen. Het was nogal een dingetje. Doordat het aanleggen van de benodigde infrastructuur financieel niet haalbaar was moest er iets bedacht worden om afgelegen gebieden toch een internetverbinding aan te kunnen bieden. Die oplossingen werden ook wel gevonden, maar echt ideaal werd het toch niet. Een manier die KPN bedacht om mensen in het buitengebied online te krijgen was het aanbieden van het ‘internet buitengebied-pakket’. Dit is een vorm van vast internet die gebruikmaakt van het mobiele 4G-netwerk van de provider.

Continue reading

XS4ALL schroeft internetsnelheid op; tarieven stijgen ook

XS4ALL schroeft internetsnelheid op

Komt er ooit een einde aan de ontwikkelingen met betrekking tot steeds sneller internet? Het lijkt er niet op. Uploadsnelheden en downloadsnelheden zijn in vergelijking met de begintijd van internet echt compleet door het dak gegaan. Kon je enkele jaren geleden nog met gemak koffiezetten en -drinken in de tijd die je toenmalige internetverbinding nodig had om een bestand te downloaden, tegenwoordig gaat het allemaal steeds sneller. Zelfs grote bestanden zijn binnen no-time binnengehaald. Dat de evolutie van internetsnelheden nog steeds doorgaat kunnen klanten die een abonnement hebben lopen bij XS4ALL bevestigen: sinds medio april 2017 zijn de snelheden van de meeste bundels van deze aanbieder behoorlijk verhoogd. Dat vervolgens (per 4 juli) de tarieven van deze bundels ook behoorlijk omhoog zijn gegaan is dan net weer iets minder leuk.

Continue reading

Wat is breedband?

Wat is breedband?

Breedband. Een term die eigenlijk iedereen weleens gehoord heeft. Maar wat is breedband nu eigenlijk. Dat het iets met snel internet te maken heeft weten de meeste mensen nog wel. Maar verder? Op zich is het niet vreemd dat vrijwel niemand daar echt een goed antwoord op heeft. De term “breedband” is namelijk een verzamelterm. In feite wordt met “breedband” gewoon een (super)snelle internetverbinding of netwerkverbinding bedoeld.

Continue reading