Category Archives: Nieuws

“Netwerkaansluitpunt” moet internetters meer keuzevrijheid bieden

Wie een internetabonnement afsluit krijgt momenteel bij dat abonnement meestal allerlei apparatuur standaard meegeleverd door de aanbieder van zo’n abonnement. Denk hierbij aan zaken als de router, de internetmodem of in het geval van digitale televisie de tv-decoder. De meeste consumenten accepteren dat dit er nu eenmaal bij hoort. Toch is het eigenlijk vreemd. Door het afsluiten van een bepaald internetabonnement zit een klant per definitie vast aan allerlei randapparatuur van een merk en een type waar hij niet per se om gevraagd heeft. Is dat anno 2017/2018 nog wenselijk? Het kabinet vindt van niet, zo bleek onlangs. En voor de consument die meer keuzevrijheid wil hebben is dat goed nieuws.

Continue reading

Stedelijke testlocatie voor 5G lijkt er te komen

5G

Wie het niet allemaal even goed bijhoudt loopt zomaar achter. De ontwikkeling van (mobiel) internet gaat zo razendsnel dat we alleen maar kunnen gokken waar het op gaat houden. Of beter gezegd: we kunnen inmiddels constateren dat het waarschijnlijk nooit op gaat houden. Neem bijvoorbeeld de ontwikkeling van het mobiele internet. De snelheid van mobiel internet wordt aangegeven met een cijfer en de letter G. Zo had je onder meer 2G, 3G en tegenwoordig maken steeds meer mensen gebruik van 4G. De g staat voor “generation”. Op de volgende stap hoeven de gebruikers van mobiel internet echter niet meer lang te wachten. Het moment waarop de volgende generatie mobiel internet voor consumenten beschikbaar zal zijn komt steeds dichterbij. Wat dat betreft waren er in de laatste week van november 2017 weer voldoende interessante ontwikkelingen te melden.

Continue reading

Internet-of-Things: fascinerend maar kwetsbaar

Internet-of-Things

Internet-of-things, voor veel mensen klinkt het nog steeds als sciencefiction. Toch is dat het al lang niet meer. Het idee dat gebruiksvoorwerpen aangesloten kunnen zijn op het wereldwijde web is al oud, en belangrijker nog: de technologie is in een regelrechte stroomversnelling terecht gekomen. De mogelijkheden zijn (zo lijkt het) eindeloos. En tegenwoordig zijn de meest basale apparaten ook al daadwerkelijk aangesloten op het Internet-of-things (IoT). Waterkokers, koelkasten, babyfoons, in principe is de aanwezigheid van elektronica de enige voorwaarde om een product “slim” te maken. Handig wanneer je op afstand koffie wil zetten, maar deze technologie brengt ook risico’s met zich mee. Een gehackte babyfoon? Het kan gewoon gebeuren.

Continue reading

Stichting Brein krijgt gelijk: XS4ALL en Ziggo moeten The Pirate Bay blokkeren

Stichting Brein krijgt gelijk: XS4ALL en Ziggo moeten The Pirate Bay blokkeren

Internetaanbieders willen klanten natuurlijk zo goed mogelijk bedienen als het aankomt op onbeperkte toegang op het internet. Dat de wens om onbeperkte toegang van de klant en de service van de internetaanbieder om die onbeperkte toegang te garanderen soms in conflict komen met bestaande wetgeving is op zich geen nieuws. Internet is een onmisbare bron van informatie en mogelijkheden, maar er zijn ook genoeg zaken online te vinden die het daglicht niet kunnen verdragen. En dan is er ook nog een vrij groot grijs gebied. Neem bijvoorbeeld de website The Pirate Bay (TPB). Op deze site kunnen torrentlinks gevonden worden en via die links kan een bezoeker (illegaal) media- en softwarebestanden downloaden. Dat auteursrechtschendingen hierdoor voor de hand liggen zal niet echt een verrassing zijn. Internetaanbieders XS4ALL en Ziggo kwamen er onlangs achter dat de rechtbank in Den Haag ook niet echt te spreken is over de activiteiten van The Pirate Bay. Uit de uitspraak van de rechter bleek namelijk dat de twee internetaanbieders hun abonnees voorlopig geen toegang mogen verschaffen tot The Pirate Bay.

Continue reading

Onbeperkt internetten met KPN in het buitengebied

KPN buitengebied

Vast internet voor consumenten die in een zogenaamd ‘buitengebied’ wonen. Het was nogal een dingetje. Doordat het aanleggen van de benodigde infrastructuur financieel niet haalbaar was moest er iets bedacht worden om afgelegen gebieden toch een internetverbinding aan te kunnen bieden. Die oplossingen werden ook wel gevonden, maar echt ideaal werd het toch niet. Een manier die KPN bedacht om mensen in het buitengebied online te krijgen was het aanbieden van het ‘internet buitengebied-pakket’. Dit is een vorm van vast internet die gebruikmaakt van het mobiele 4G-netwerk van de provider.

Continue reading

XS4ALL schroeft internetsnelheid op; tarieven stijgen ook

XS4ALL schroeft internetsnelheid op

Komt er ooit een einde aan de ontwikkelingen met betrekking tot steeds sneller internet? Het lijkt er niet op. Uploadsnelheden en downloadsnelheden zijn in vergelijking met de begintijd van internet echt compleet door het dak gegaan. Kon je enkele jaren geleden nog met gemak koffiezetten en -drinken in de tijd die je toenmalige internetverbinding nodig had om een bestand te downloaden, tegenwoordig gaat het allemaal steeds sneller. Zelfs grote bestanden zijn binnen no-time binnengehaald. Dat de evolutie van internetsnelheden nog steeds doorgaat kunnen klanten die een abonnement hebben lopen bij XS4ALL bevestigen: sinds medio april 2017 zijn de snelheden van de meeste bundels van deze aanbieder behoorlijk verhoogd. Dat vervolgens (per 4 juli) de tarieven van deze bundels ook behoorlijk omhoog zijn gegaan is dan net weer iets minder leuk.

Continue reading

Wat is breedband?

Wat is breedband?

Breedband. Een term die eigenlijk iedereen weleens gehoord heeft. Maar wat is breedband nu eigenlijk. Dat het iets met snel internet te maken heeft weten de meeste mensen nog wel. Maar verder? Op zich is het niet vreemd dat vrijwel niemand daar echt een goed antwoord op heeft. De term “breedband” is namelijk een verzamelterm. In feite wordt met “breedband” gewoon een (super)snelle internetverbinding of netwerkverbinding bedoeld.

Continue reading

Aansluiting op glasvezel stagneert

Razendsnel internet via een glasvezelverbinding. Je zou verwachten dat er anno 2017 haast wordt gemaakt met het uitrollen van dit type verbindingen. Zeker omdat diverse partijen – waaronder glasvezelbouwer Reggefiber – al geruime tijd geleden lieten weten dat het niet meer lang zou duren voordat heel Nederland gebruik zou kunnen maken van internet via een glasvezelverbinding. De werkelijkheid is, helaas voor wie een fan is van glasvezel, helaas een stuk minder rooskleurig. In plaats van dat er grote stappen worden gezet om het hele land aan te sluiten op het glasvezelnetwerk stagneert de aanleg en aansluiting ervan juist. Geen goed nieuws voor de consument die met smart wacht op een glasvezelaansluiting. Maar wat is nu eigenlijk de reden van deze stagnatie? Glasvezel was toch ‘the next big thing’? Waarom schieten de internetaanbieders dan niet op met het aanbieden van deze technologie? Continue reading

Wat is Wifi Direct?

Wifi Direct, hebt u daar ooit van gehoord? Best mogelijk van niet. En dat terwijl de kans groot is dat uw telefoon al geruime tijd met deze technologie is uitgerust. Zo was een vrij oude versie van een smartphone (de Samsung Galaxy S) al voorzien van Wifi Direct. Allemaal leuk en aardig, maar wat is het? En misschien nog wel belangrijker: wat heb je eraan? Continue reading

Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Het lijkt tegenwoordig de heilige graal voor internet aanbieders. De internetsnelheid. “Hoe sneller hoe beter, speed is the key”; dit soort opmerkingen komen u als consument vast bekend voor. Nu is het zonder twijfel prettig om gebruik te kunnen maken van snel internet, dat zal niemand ontkennen. Maar de snelheid van uw internetverbinding is in veel gevallen toch minder van belang dan de reclames u willen doen geloven. Continue reading