Persoonlijke gegevens veel vaker online verhandeld dan gedacht

Leestijd: 2 minuten

Het is voor adverteerders goud waard om aan jouw gegevens te komen. Er is dan ook een groot verdienmodel rondom persoonsgegevens online. Dat dit gebeurt is inmiddels wel ruimschoots bekend. Uit nieuwe rapporten blijkt echter dat de mate waarin dit gebeurt vele malen groter is dan ooit werd gedacht. Veel internetgebruikers zouden dit dan ook graag anders zien. Bijvoorbeeld met de hulp van de internetproviders. Daarvoor moet ook gekeken worden naar hoe het systeem van adverteren eigenlijk werkt. Dit geeft je veel inzichten. Dat is altijd goed om te weten.

Het kopen en verkopen

In de eerste plaats is het goed om te weten hoe het kopen en verkopen verloopt. Er zijn verschillende partijen die de gegevens graag willen kopen. Het gaat niet alleen maar om Google, zoals vaak gedacht wordt. Daarom wordt er met een soort geautomatiseerde veiling gewerkt. De bedrijven die interesse hebben in jouw gegevens kunnen dan direct inhaken en hun kans proberen te pakken. Dit doen ze vooral wanneer ze denken geld aan jou te kunnen verdienen door advertenties op jou te richten. Ze weten dit doordat je gevolgd wordt met zogenaamde trackers die je surfgedrag vastleggen.

Zelf de trackers opsporen

Op dit moment wordt er relatief weinig gedaan aan het volgen op deze wijze. Je kunt wel zelf inzichten krijgen in de manier waarop dit gebeurt. Er is software te krijgen waarmee je kan bekijken welke trackers op welke websites zijn geplaatst. Dit geeft je dus direct een idee van hoeveel partijen er bezig zijn om te achterhalen wie je bent en wat je doet. In sommige gevallen zijn ze er om de diensten die jou geboden worden beter te maken. In de meeste gevallen gaat het echter om dat de gegevens die je verspreidt bij de bedrijven terechtkomen.

Slechte score voor Nederland

Wat opvalt is dat Nederland niet goed scoort op deze index. Het land staat op de zevende plaats in Europa. Dagelijks komt het bijna 400 keer per persoon plaats dat er biedingen op persoonsgegevens worden gedaan. Dat is natuurlijk al behoorlijk veel. Bedenk je wel dat het in bijvoorbeeld de Verenigde Staten al om zo’n 750 biedingen per persoon per dag gaat. Dat is natuurlijk al een behoorlijk verschil. Al heb je daar als individu natuurlijk weinig aan. Je hebt nog altijd met zo’n 400 keer verhandelen van jouw gegevens per dag te maken.

Enorme markt

De biedingen zijn samen goed voor een enorme markt. Het gaat om meer dan honderd miljard dollar wereldwijd. Er is voor bedrijven dan ook het nodige in te verdienen. Grote bedrijven richten zich ook op het kopen van aanbieders van deze diensten. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft. Dat krijgt daardoor een aandeel in de markt. Het is belangrijk om te weten dat niet alle praktijken eerlijk gaan. Daarom dar bijvoorbeeld privacywaakhonden in verschillende landen zich er nu over buigen. Er wordt immers flink verdiend aan de gegevens die beschikbaar komen, zonder dat je er zelf grip op hebt.

⚠️ Actie van de maand: Netflix én Videoland 12 maanden cadeau bij Ziggo - Bekijk Aanbieding >