Dat ongewenste inmenging in ons internetverkeer niet weer weg te denken is uit het dagelijks leven is een triest feit. Kwaadwillenden proberen in te breken in mailboxen, proberen wachtwoorden te ontvreemden en ook komt het steeds vaker voor dat criminelen gebruik maken van accounts van hun slachtoffers om (grote) bestellingen online te plaatsen zonder daar zelf voor te betalen. Dat de gehackte persoon het slachtoffer is en met de gebakken peren zit maakt dit soort misdadigers niets uit. En voor de toekomst ziet het er helaas niet al te rooskleurig uit. Hoe meer we gebruik maken van internet hoe meer kansen criminele bendes zien om hier misbruik van te maken.
Wat de Overheid eraan wil doen
Dat internetcriminaliteit, ook wel aangeduid als cyberdreiging, een gevaar is dat serieus genomen moet worden dringt steeds meer tot de meeste Nederlanders door. De Overheid is daarop geen uitzondering. Bij Defensie is het Defensie Cyber Commando opgericht, de inlichtingendiensten kennen inmiddels de Joint Sigint Cyber Unit en het Nationaal Cyber Security Centrum is een coördinerende organisatie die incidenten op dit gebied afhandelt. Toch wordt er nog niet genoeg gedaan. Daarvoor waarschuwde onlangs de minister van Justitie, Ferdinand Grapperhaus (VVD). Inmiddels heeft de minister plannen naar de Tweede Kamer gestuurd waarin hij “digitale dijkbewaking” aankondigt. Hoe dit er precies uit gaat zien moet nog in zowel de Tweede als de Eerste Kamer besproken worden.
Wat XS4ALL eraan doet
Internetaanbieder XS4ALL besloot ondertussen dat ze zelf ook wel actie konden ondernemen zonder te wachten op actie, of een verplichting, vanuit de Overheid. Het resultaat is dat de internetaanbieder een malwarefilter heeft ontwikkeld dat in het netwerk wordt geïntroduceerd. Voor klanten van de provider is de aanschaf gratis. Bovendien is het filter in staat om alle met internet verbonden apparaten in het huis van de klant te beschermen. Dat laatste wordt natuurlijk steeds relevanter aangezien de meest uiteenlopende voorwerpen inmiddels met internet verbonden zijn: het befaamde Internet of Things (IoT). Het filter dat door XS4ALL is ontwikkeld houdt een lijst bij van ‘gevaarlijke’ IP-adressen en netwerknamen. Deze risico-lijst wordt in real time bijgewerkt. Wanneer door het filter wordt gedetecteerd dat de klant (of een van de op internet aangesloten apparaten van de klant) contact probeert te maken met een op de lijst aanwezig IP-adres of netwerk dan blokkeert het filter deze handeling. Volgens XS4ALL is het daarom goed dat het filter optioneel is. De klant moet zelf kiezen of hij of zij van deze vorm van bescherming gebruik wil maken. Het activeren van het filter is mogelijk door in te loggen in het persoonlijke account dat de klant bij XS4ALL heeft.