Ook wanneer je op reis gaat, wil je natuurlijk wel gewoon online kunnen. Je wilt bijvoorbeeld je aankopen afrekenen of je wilt een leuk restaurantje in de buurt van je vakantieadres boeken. Het is dan ook niet gek dat je goed wilt weten hoe het zit met internetverbindingen in het buitenland. Veel consumenten denken dat roaming tegenwoordig volledig gratis is in Europa. Toch zit dat wel net even anders. Het is dan ook goed om te weten waar je precies aan toe bent. Op deze plek leer je meer over hoe het zit met de kosten en de veiligheid van het gebruik van internet.
De kosten voor roaming
Om online te gaan als je onderweg bent, is het vaak van belang om roaming te gebruiken. In 2017 werd in de EU een einde gemaakt aan de roamingtarieven die toen golden. Dat neemt echter niet weg dat er wel nog enkele beperkingen bestaan. Zo is er bijvoorbeeld de fair use policy. Dit betekent dat het verhouding van je internetgebruik in het buitenland in verhouding moet staan tot die in eigen land. Ga je over de limiet, dan kan de provider dus alsnog kosten voor de roaming van het deel boven deze limiet in rekening gaan brengen.
Omvang van het abonnement
Een andere factor waar vaak aan voorbij wordt gegaan is de omvang van het abonnement. Is dit wel groot genoeg op het gebied van data. Elke GB die je over je bundel heen gaat in het buitenland brengt kosten met zich mee. Al is dit ook weer niet helemaal het geval. Veel providers stellen hier dan weer een limiet aan. Heb je bijvoorbeeld 50 euro meer verbruikt dan je bundel toelaat, dan wordt daarna de data automatisch uitgeschakeld. Zo kan je dus niet met torenhoge rekeningen thuiskomen. Wat vooral belangrijk is om te beseffen, is dat een abonnement zonder datalimiet in Nederland niet ook een abonnement zonder data limiet in het buitenland hoeft te zijn.
Eu-land of niet?
Het is ook belangrijk om een goed beeld te hebben van de landen waar deze regels nu wel en niet voor gelden. Dit gaat namelijk om landen die binnen de EU vallen. Terwijl sommige populaire vakantiebestemmingen in Europa, zoals Turkije en Zwitserland, hier dus geen onderdeel van zijn. Daardoor zijn hier dus ook andere roamingtarieven van kracht. Ook Engeland rekent andere tarieven. Daarnaast is het natuurlijk anders in landen buiten Europa.
De prijzen buiten Europa
Wanneer je buiten de EU op reis gaat, is het belangrijk om heel voorzichtig te zijn met roaming. Dit wordt dan ineens veel duurder. De kosten daarvoor kunnen ook nog eens heel sterk variëren. Niet alleen het land, maar ook de provider speelt daar een rol in. Dit kan dus al snel tot kostenposten van honderden of zelfs duizenden euro’s leiden. Dit is wel gemakkelijk te voorkomen. Op elke telefoon is de instelling voor dataroaming te vinden. Die kan je dus gemakkelijk uitschakelen. Op die manier ben je gewoon veilig.