Wie het niet allemaal even goed bijhoudt loopt zomaar achter. De ontwikkeling van (mobiel) internet gaat zo razendsnel dat we alleen maar kunnen gokken waar het op gaat houden. Of beter gezegd: we kunnen inmiddels constateren dat het waarschijnlijk nooit op gaat houden. Neem bijvoorbeeld de ontwikkeling van het mobiele internet. De snelheid van mobiel internet wordt aangegeven met een cijfer en de letter G. Zo had je onder meer 2G, 3G en tegenwoordig maken steeds meer mensen gebruik van 4G. De g staat voor “generation”. Op de volgende stap hoeven de gebruikers van mobiel internet echter niet meer lang te wachten. Het moment waarop de volgende generatie mobiel internet voor consumenten beschikbaar zal zijn komt steeds dichterbij. Wat dat betreft waren er in de laatste week van november 2017 weer voldoende interessante ontwikkelingen te melden.

Testen met 5G

Testen met de nieuwste generatie snel mobiel internet gebeurt op dit moment al volop. In Groningen is in de zomer van 2017 een testlocatie geopend waar druk geëxperimenteerd wordt om de mogelijkheden en onmogelijkheden van 5G uit te proberen. Onder meer de internetaanbieders Vodafone en KPN hebben zich met nog een aantal andere bedrijven verenigd in een partnerschap dat het testen van 5G voor zijn rekening neemt. Het testen vindt plaats op een campus waar de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool een gedeelte van hun technische studies hebben gehuisvest. Studenten van deze vestigingen participeren in de test. Overigens zal het testen nog wel even doorgaan. Binnen de Europese Unie is afgesproken dat in 2020 minimaal 1 grote stad per lidstaat een 5G-netwerk moet hebben. Dat is toch nog vrij ambitieus. Testen op het platteland in Groningen is namelijk nog wel iets heel anders dan het realiseren van een goed dekkend 5G-netwerk in een volgebouwde stedelijke omgeving. Maar ook maar ook op dat front zijn in november 2017 interessante ontwikkelingen waar te nemen.

Testen in de stad

In Nederland leek het testen van een 5G-netwerk lange tijd erg problematisch. Dat heeft te maken met een frequentieband die nodig is voor het gebruik van 5G. die frequentieband is gewoon voor handen, maar in grote delen van ons land is het gebruik ervan verboden. Dat heeft weer te maken met de afluisterwerkzaamheden van Defensie. De angst van de overheid is namelijk dat één van de afluisterstations van Defensie last van storingen krijgt op het moment dat de frequentieband (ook) wordt gebruikt voor het testen van 5G. Na aandringen van de Tweede kamer heeft de staatssecretaris nu toch toegezegd dat er gekeken wordt naar de mogelijkheden om de betreffende frequentieband voor 5G te gebruiken. Ook worden er in 2019 nieuwe 5G-frequenties geveild. Het belangrijkste nieuws van november 2017 was echter misschien wel dat het kabinet een stad in Nederland uit gaat zoeken die als 5G-teststad zal gaan fungeren.