De kogel is door de kerk. T-Mobile is de partij die het onderdeel ‘vast internet’ van Vodafone overneemt. Dat betekent dat Nederlanders die het pakket “Vodafone Thuis’ afnemen overstappen naar de Duitse telecomgigant. De overname van Vodafone Thuis was al langere tijd aangekondigd omdat dit een vereiste was van de Europese Commissie voordat Vodafone de geplande fusie met Ziggo door mocht zetten. Er was alleen nog niet bekend welke partij de nieuwe eigenaar van Vodafone Thuis zou worden. Naast T-Mobile werd onder meer ook Tele2 als potentiële overnamekandidaat genoemd. Inmiddels is dus bekend dat het vaste internet van Vodafone overgaat in Duitse handen, hoewel er nog niet duidelijk is hoeveel geld er met de overname is gemoeid.

Klant van Vodafone? Wat nu?

Voor de klanten van Vodafone die de directe gevolgen ervaren van de overname ondervinden is het vrij simpel. Besluiten ze om klant te blijven dan gaan ze gewoon mee naar T-Mobile, tenminste dat is op dit moment de verwachting. Er is echter een groep klanten waarvoor een hoop onduidelijkheid bestaat op dit moment. Dat zijn de klanten die zowel vast internet als een mobiel abonnement hebben afgenomen in een zogenaamd combinatiepakket. Daar moet wel iets veranderen, aangezien T-Mobile alleen het ‘vaste’ gedeelte van Vodafone overneemt en niet het ‘mobiele’ gedeelte. Er mag van uitgegaan worden dat voor deze groep klanten uiteraard een oplossing wordt bedacht, maar op dit moment is die oplossing er nog niet, zo gaf een woordvoerder van T-Mobile aan.

Direct verhuizen naar T-Mobile?

Wie klant is bij Vodafone Thuis blijft dat waarschijnlijk nog wel even. Er is nu weliswaar bekend dat T-Mobile de overnemende partij is, maar daarmee is de overname nog niet rond. Voordat een overname in de telecomsector kan worden afgerond zijn er namelijk nog diverse toezichthoudende organen die toestemming voor de overname moeten geven. Zo is in Nederland de Autoriteit Consument & Markt (ACM) degene die de overname moet bekrachtigen.

Bijzondere move van T-Mobile

Dat juist T-Mobile de partij is die het vaste internet, de vaste telefonie en de tv van Vodafone overneemt is best apart. Het gaat hier namelijk niet om mobiele toepassingen. En dat terwijl T-Mobile (what’s in a name) zich eigenlijk bijna niet bezighield met vaste telefonie en vast internet. De overname die nu is gedaan kan dus best een voorbode zijn van een ommezwaai bij Deutsche Telekom, waar T-Mobile een dochter van is. Dat er bij T-Mobile Nederland onlangs (afgelopen zomer) drie nieuwe managers in de board werden aangesteld was al een teken dat er veranderingen op stapel staan bij T-Mobile. Met de overname van Vodafone Thuis worden die veranderingen steeds beter zichtbaar.