Het gaat snel met de aanleg van glasvezel in Nederland. De uitrol van het netwerk gaat bovendien ook alleen maar sneller. Daardoor wordt het mogelijk om steeds meer huishoudens van de snelle verbindingen te voorzien. Dat is nu al in bijna de helft van de huishoudens mogelijk. Er is dus veel goed nieuws te melden. Toch is er ook wel iets aan te merken, zo stelt de toezichthouder ACM. Er kan bijvoorbeeld door de aanbieders nog wel wat meer de samenwerking worden gezocht. Het is goed om te weten wat daar allemaal mee mogelijk is.
Half miljoen voor sneller internet
Van de vele huishoudens die al voor glasvezel kunnen kiezen. Zijn er ongeveer 500.000 die al zijn aangesloten om te profiteren van sneller internet. Dit zal in rap tempo toenemen, zo stelt de toezichthouder in een marktstudie. Het is dan mogelijk om nog voor 2030 iedereen in het land aan te sluiten op het netwerk. Dit is vooral mogelijk omdat de uitrol veel sneller gaat dan in eerste instantie werd gedacht. Na de beginfase is er snel tempo gemaakt. Dit zorgt dus zeker ook voor een snelle toename van de mogelijkheden voor gebruikers.
Samenwerking is belangrijk
Het is wel belangrijk om te zorgen voor meer samenwerking tussen de verschillende telecomaanbieders. Het is dan ook goed om er zeker van te zijn dat er in dezelfde gebieden van een bepaald netwerk door verschillende aanbieders gebruikgemaakt kan worden. Dit kan namelijk zorgen dat er sneller gezorgd kan worden dat het tempo lekker hoog worden gehouden als het gaat om de uitrol van de mogelijkheden. Het is wel heel aantrekkelijk om te weten wat er allemaal mogelijk is om dit goed te coördineren. Dat maakt het allemaal alleen maar een stuk makkelijker voor iedereen.
Rol voor gemeentes
De toezichthouder vindt ook dat gemeentes hier een rol in moeten spelen. Om het voor iedereen gemakkelijker te maken om toegang te krijgen tot het netwerk, is het goed om providers en gemeentes dichter bij elkaar te krijgen. Zo kan zorgen dat veel meer uitrol verzorgd kan worden, zonder dat de overlast daarin heel groot hoeft te zijn. Providers hoeven dan niet stuk voor stuk aan de slag te gaan ermee. Dit is op dit moment nog te weinig aan de orde. Het is goed om op die manier aan de slag te gaan.
Geen nieuwe inzichten
Het is goed om te weten dat dit niet om nieuwe inzichten gaat. De toezichthouder stelde al eerder dat het dus ook een goed idee zou zijn wanneer de verschillende belanghebbende partijen met betrekking tot glasvezel betere samenwerking zochten. Dat is tot op heden dus nog niet goed van de grond gekomen. Dat zou nog altijd beter kunnen. Aanbieders als T-Mobile zijn hier ook een groot voorstander van. Het is goed om te weten dat ideeën voor een open netwerk dus ook alleen maar steeds dichterbij komen. Dat is dus ook gewoon voor de consument van groot belang. Daar wordt op gemikt.