Waar moet je op letten als je wilt overstappen naar glasvezel?

In steeds meer plaatsen en wijken in Nederland wordt glasvezel aangelegd. Deze snelle internetverbinding biedt nieuwe mogelijkheden ten opzichte van de huidige kabel- en ADSL-verbindingen. Als jouw huis is voorzien van een aansluiting op het glasvezelnet dan kun je overstappen op een internetprovider die glasvezel aanbiedt. Dat doen vrijwel alle landelijke providers, maar er zijn soms ook lokale initiatieven.

Welke voordelen heeft glasvezel?

Het belangrijkste voordeel van glasvezel is dat het veel sneller is en een grotere capaciteit heeft. Als je met meerdere mensen in een huis gebruik maakt van de verbinding en ook ‘zware’ toepassingen gebruikt zoals live video streamen, dan kan dit met een ADSL verbinding soms leiden tot storingen. Bij glasvezel heb je daar geen last meer van. Als je regelmatig data uploadt dan biedt glasvezel het grote voordeel dat dat net zo snel gaat als downloaden. Daarnaast is de verbinding zeer stabiel en kun je genieten van een uitstekende beeldkwaliteit als je tv kijkt. 

Welke provider past bij mij?

Veel providers maken gebruik van het netwerk van KPN. Dit is een betrouwbaar en stabiel netwerk. Als je een provider kiest die het KPN netwerk gebruikt dan is veel van wat wordt aangeboden standaard. Stap je over naar een andere aanbieder die ook dit netwerk gebruikt dan gaat dat vaak soepel en zonder problemen. Er zijn ook aanbieders die een eigen netwerk hebben. Dit werkt dan vaak net even anders. Ook kan het aanbod van tv zenders anders zijn en wordt er vaak een andere kanaalindeling gebruikt zodat je jouw favoriete zenders weer even moet opzoeken na de overstap. 

Vergelijk de providers voordat je een abonnement afsluit

Het is belangrijk om verschillende aanbieders van glasvezel te vergelijken als je besluit om over te stappen op glasvezel. Vergelijk daarbij niet alleen de prijs, maar onderzoek ook of gebruikers tevreden zijn. Een onafhankelijk platform als de Consumentenbond is een goede raadgever als het gaat om de betrouwbaarheid van en tevredenheid met verschillende providers. Vaak kun je als je overstapt gebruik maken van een leuk introductieaanbod, maar het is ook belangrijk te weten wat je daarna gaat betalen, want na een kennismakingsperiode van bijvoorbeeld 6 maanden moet je ook voor minstens een bepaalde periode een ‘gewoon’ abonnement afnemen. 

Let op de aansluitkosten

Als je overstapt op glasvezel, dan kan het zijn dat de glasvezelkabel wel tot aan je voordeur ligt, maar nog niet in je huis. Houd in dat geval rekening met hogere aansluitkosten, deze kunnen zomaar enkele honderden euro’s bedragen. Informeer hier dus naar als je overweegt om op glasvezel over te stappen zodat je niet voor een zeer onaangename verrassing komt te staan op het moment dat je akkoord bent gegaan met het contract en er niet meer onderuit kunt. Zeker als je wat afgelegen woont kunnen deze kosten zelfs fors uitpakken.