Er zijn heel veel aanbieders van internet, telefonie en televisie op de markt. Je zou daarmee dus ook de mogelijkheid hebben om aan het einde van elk contract over te stappen naar een voordeligere aanbieder. Toch gebeurt dit bij lange na niet zo vaak als gedacht wordt. Het is zelfs zo dat het aantal overstappers per periode heel beperkt is. Het is daarom zeker ook interessant om te bekijken wat de redenen zijn hierachter. Waarom blijven veel mensen toch graag bij de provider die ze al hebben.
Het aanbod
Een belangrijke reden waarom er zo weinig overgestapt wordt is het aanbod dat gedaan wordt door de telecombedrijven. Vooral de bundels zijn heel populair. Ze worden vaak met korting aangeboden. Ook is gratis data een optie die vaak onderdeel van het geheel is. In Nederland zijn er daardoor meer dan zeven miljoen abonnementen waarin internet, telefonie en televisie in een bepaalde combinatie wordt afgenomen. Bij het verlengen wordt dan vaak ook gekeken naar het aanbod dat gedaan wordt op dit front. Dit kan dan ook een goede reden zijn om bij de aanbieder waarmee al gewerkt wordt te blijven.
Redenen om te kiezen
De combinatie van mobiele en vaste diensten is heel populair. Het is dan ook niet gek dat de helft van de pakketten op deze manier in elkaar steekt. Door de korting die je als consument krijgt op het pakket is het populair om hiervoor te kiezen. Daar komt dan nog de hoeveelheid aan gratis MB’s aan data bovenop. Voor veel consumenten klinkt dit als de beste keuze die gemaakt kan worden. Het is echter ook zo dat er een keerzijde aan zit. Dit stelt toezichthouder ACM dan ook aan de kaak. Het is belangrijk om hier goed op te blijven letten.
Gevaar voor de concurrentie
Hoewel de voordelen heel aantrekkelijk lijken voor de consument, is er ook een nadeel. Het maakt consumenten zoals gezegd heel terughoudend met overstappen. Dit maakt dat het minder goed is voor de concurrentie op de markt. Natuurlijk is het zo dat de voordelen in de bundels nu gunstig zijn voor consumenten. Maar hoe zal dit zijn op de lange termijn als de concurrentie minder groot is en de overgebleven spelers minder druk voelen om voordelen te bieden? Dit is wel een ontwikkeling waarvan het belangrijk is om deze in de gaten te houden.
Verkeerde interpretatie
Het andere nadeel is de verkeerde interpretatie van de voordelen. Zo is de hoeveelheid data die door consumenten wordt verbruikt nog altijd aan het stijgen. In de eerste maanden van 2022 kwam er zelfs opnieuw 5 procent bij. Onbewust lijken mensen meer en meer via mobiele apparaten te gaan internetten. Dit lijkt heel aantrekkelijk, vanwege de gratis MB’s en korting. Uiteindelijk blijkt het dan echter nodig om te moeten bijbetalen. Uiteindelijk komt het dan regelmatig voor dat de kosten juist hoger zijn omdat er bijbetaald moet worden. Dit is natuurlijk niet de bedoeling van deze soorten bundels die worden aangeboden.