Waarom worden er nog altijd internet + TV abonnementen geboden?

De opkomst van streamen en televisie kijken via internet zou ertoe gaan leiden dat televisies overbodig werden. Dat werd enkele jaren geleden gesteld. In werkelijkheid wordt er nog altijd veel televisie gekeken in Nederland. Ook in andere landen is dit nog altijd veel het geval. Er worden dus ook nog altijd abonnementen van internet en televisie in één afgesloten. De vraag is dan natuurlijk vooral hoe dit eigenlijk komt. Ligt dat alleen aan het aanbod aan actualiteiten? Of is er meer dat meespeelt in de keuze?

Streaming is ingewikkeld

De streamingmarkt is nog altijd in ontwikkeling. Dit maakt het op dit moment ook enigszins ingewikkeld. Eigenlijk is het daardoor ook gewoon duur. Wil je verschillende programma’s van diverse aanbieders zien? Dan heb je meerdere abonnementen van 15 tot 20 euro per stuk nodig. Drie streamingabonnementen staat dan dus gelijk aan een volledig internet+tv abonnement van de gemiddelde internetprovider. Waardoor je dus eigenlijk een stuk goedkoper uit bent. Dit is dus ook een reden waarom veel meer consumenten liever nog altijd voor internet+tv kiezen, met één of meer streamingabonnementen ernaast.

Minder inzicht in je kijkgedrag

Streamingdiensten maken flink gebruik van algoritmes. Dit komt er eigenlijk op neer dat ze jouw persoonlijke kijkgedrag bestuderen en daar een profiel van maken. Dit kan heel onschuldig zijn. Het kan sommige consumenten echter ook tegen de borst stuiten. Je wilt helemaal geen profiel laten maken van jouw kijkgedrag. Kijk je gewoon nog naar digitale televisie en zap je wat heen en weer tussen de programma’s? Dan zal je ook minder geprofileerd worden door een algoritme. Dit kan je dus ook wel wat meer rust geven als je op je privacy gesteld bent. Dit kan ook een goede reden zijn.

De rol van actualiteiten

Sportzenders hadden al hun eigen betaalkanalen. Met de opkomst van streaming is hetzelfde gebeurt met series en films. Er is echter nog één tak van televisiekijken waar dit eigenlijk niet aan de orde is. Het gaat dan natuurlijk om nieuws en actualiteiten. Die zitten vooral nog op open kanalen die je op digitale televisie kan vinden. Het is dus ook niet vreemd dat je graag een gewoon televisieabonnement ernaast houdt. Als er dan eens een wereldschokkende gebeurtenis plaatsvindt, dan kan je daar gewoon informatie over krijgen. Dit is natuurlijk een geruststellende gedachte.

Meer en meer naar elkaar groeien

Hoewel het verdwijnen van televisie zoals dat voorspeld werd dus niet is gebeurd, is het wel zo dat internet en televisie meer naar elkaar zijn gegroeid. Enkele streamingdiensten zoals Netflix, Prime, Videoland en ViaPlay zijn ook onderdeel van de televisiepakketten geworden. Daarnaast is het ook zo dat een deel van de programma’s op onlinekanalen live te kijken is. Daardoor zijn internet en televisie wel meer met elkaar verweven geraakt. Dat neemt niet weg dat het er vooralsnog niet op lijkt dat de vaste televisie inderdaad uit de woonkamers verdwijnt. Dat betekent dus dat Internet+tv abonnementen nog jaren van waarde zullen blijven voor jou.