Wat is Internet of Things?

Leestijd: 2 minuten

Het komt geregeld voor: een term is behoorlijk bekend onder een groot publiek, maar wat die term nu precies inhoudt? Bijna niemand die het weet. Een voorbeeld hiervan is Internet of Things (met als afkorting IoT). Vraag iemand in uw omgeving of er weleens van gehoord is en het antwoord is bevestigend. Vraag vervolgens of Internet of Things kort kan worden uitgelegd en men staat met de mond vol tanden of er volgt een onsamenhangend verhaal. Toch zullen we hier een poging doen om antwoord te geven op de vraag: Wat is Internet of Things?

Het internet of things: ‘Slimme machines’

Wat is Internet of Things?Er wordt vaak gedaan of het ‘Internet of Things’ een soort concreet concept is, maar zo eenvoudig is het niet. Sterker nog, al op dit moment breidt het Internet of Things zich razendsnel uit en maken we daar met z’n allen al steeds meer gebruik van. Geen kwestie dus van het aanschaffen van allerlei futuristische technologie, maar simpelweg het bestaan van een technologie die vrijwel ongemerkt ons leven binnenkomt. Internet of Things bestrijkt namelijk alle apparaten die (onderling) zijn verbonden met internet. In het begin van het internettijdperk was dat natuurlijk nog zeer overzichtelijk. Alleen pc’s met een internetverbinding waren te gebruiken om online te gaan.

Tegenwoordig kijkt niemand er echter meer vreemd van op dat het mogelijk is om met de mobiele telefoon websites te bezoeken. Toch is dat natuurlijk niet waar een telefoon in eerste instantie voor bedoeld was. Eenzelfde soort evolutie zien we op het gebied van horloges. In eerste instantie waren deze uurwerken bedoeld om te weten hoe laat het is, tegenwoordig zijn met name de sporthorloges al halve (of zeg maar gerust hele) computers. Appjes lezen op je telefoon? Kan gewoon. Gegevens over hartslag of verbrande calorieën opslaan of verzenden naar een andere device? Ook dat is mogelijk. Een internetverbinding is in principe te installeren op elk apparaat waar de fabrikant van vindt dat dit een toegevoegde waarde zou kunnen hebben. In theorie zou een pak melk toe kunnen treden tot het Internet of Things.

Het sleutelwoord is communicatie

Het internet of things is dus “een ontwikkeling van het internet, waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het netwerk en gegevens kunnen uitwisselen”. Deze definitie, in het Engels opgesteld door de gerenommeerde Oxford Dictionaries, geeft misschien wel het best weer wat Internet of Things eigenlijk is. Dat de mogelijkheden hierbij vrijwel eindeloos zijn spreekt voor zich. Wanneer een gebruiksvoorwerp in staat is verbinding met internet te maken kan er gecommuniceerd worden. Deze communicatie hoeft dus niet meer uitgevoerd te worden door een fysiek persoon. Optimaal gebruikersgemak of ‘de mens buitenspel’? dat is een interessante vraag die direct aangeeft dat er aan het Internet of Things de nodige ethische en morele vraagstukken kleven.

⚠️ Actie van de maand: Netflix én Videoland 12 maanden cadeau bij Ziggo - Bekijk Aanbieding >