Wat is Wifi Direct?

Leestijd: 2 minuten

Wifi Direct, hebt u daar ooit van gehoord? Best mogelijk van niet. En dat terwijl de kans groot is dat uw telefoon al geruime tijd met deze technologie is uitgerust. Zo was een vrij oude versie van een smartphone (de Samsung Galaxy S) al voorzien van Wifi Direct. Allemaal leuk en aardig, maar wat is het? En misschien nog wel belangrijker: wat heb je eraan?

Wat voor techniek is Wifi Direct?

Wifi Direct is een techniek waarmee er via één of meerdere draadloze netwerken tussen verschillende telefoons kan worden gecommuniceerd. Op zich is dat natuurlijk niet heel speciaal. Het idee van smartphones is nu eenmaal dat ze draadloos met elkaar kunnen communiceren. Maar wat is er dan wel zo bijzonder aan Wifi Direct? Dat is het feit dat er voor de draadloze communicatie geen gebruik hoeft te worden gemaakt van een hotspot. Eigenlijk is Wifi Direct simpelweg een verbeterde versie van Bluetooth. Vooral verbeterd op het gebied van de snelheid overigens. Wifi Direct is (in optimale omstandigheden) zo’n tien keer sneller dan de Bluetooth versie 4.0. Wie bestanden wil delen tussen verschillende apparaten kan dit met Wifi Direct dus op een hoger niveau doen dan met Bluetooth in de meeste gevallen mogelijk is.

Voor welke toepassingen kan Wifi Direct gebruikt worden?

Wat is Wifi Direct?

Dat er met Wifi Direct draadloos gecommuniceerd kan worden tussen verschillende apparaten (bijvoorbeeld mobiele telefoons) zonder gebruik te maken van een hotspot is natuurlijk leuk. Maar welke toepassingen zijn er nu eigenlijk concreet mogelijk? Een voorbeeld van een actie waar Wifi Direct vaak voor wordt gebruikt is het delen van muzieklijsten. Zo kan er zonder een hotspot razendsnel een spotify-lijst worden rondgestuurd naar vrienden of bekenden. Vanzelfsprekend wordt Wifi Direct dankzij deze mogelijkheden ook vaak in een zakelijke omgeving gebruikt. (tekst)bestanden kunnen zo op elk gewenst moment naar collega’s gestuurd worden.

Wifi Direct naar printers of televisies

Dat er tussen smartphones of computers kan worden gecommuniceerd met behulp van Wifi Direct ligt behoorlijk voor de hand. Er zijn echter ook toepassingen waar u misschien nog niet direct aan gedacht had. Want met Wifi Direct is het mogelijk om ook contact te maken met diverse andere apparaten. Een heel handig voorbeeld hiervan is de communicatie die mogelijk is met een printer. Vooral in een zakelijke context is het bijzonder praktisch dat er direct een printopdracht kan worden verstuurd naar de (dichtstbijzijnde) printer.

Voor zaken die vaker wat meer met ontspanning te maken hebben is Wifi Direct daarbij ook uitermate geschikt. Wifi Direct (in combinatie met DLNA) is namelijk in staat om met digitale televisies te communiceren. Dat betekent dat het mogelijk is om vanaf de mobiele telefoon rechtstreeks te streamen op de televisie. Trouwens, nog even voor de duidelijkheid: wat mogelijk is op een smartphone is uiteraard ook mogelijk als u gebruikmaakt van een andere device zoals een pc, tablet of ander soort computer.

⚠️ Actie van de maand: Netflix én Videoland 12 maanden cadeau bij Ziggo - Bekijk Aanbieding >