Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Leestijd: 2 minuten

Het lijkt tegenwoordig de heilige graal voor internet aanbieders. De internetsnelheid. “Hoe sneller hoe beter, speed is the key”; dit soort opmerkingen komen u als consument vast bekend voor. Nu is het zonder twijfel prettig om gebruik te kunnen maken van snel internet, dat zal niemand ontkennen. Maar de snelheid van uw internetverbinding is in veel gevallen toch minder van belang dan de reclames u willen doen geloven.

Want de internetsnelheid die u daadwerkelijk nodig hebt is nogal afhankelijk van datgene dat u op internet wilt kunnen doen. Om het maar even met een heel simpel voorbeeld duidelijk te maken. Wie enkel zijn e-mail wil kunnen checken en bijvoorbeeld enkele simpele websites wil kunnen bezoeken heeft natuurlijk veel minder behoefte aan snel internet dan de fanatieke online gamer die graag lan-party’s met vrienden organiseert.

Beloofde en daadwerkelijke internetsnelheid

Welke internetsnelheid heb ik nodig?Los van de vraag welke internetsnelheid u als consument eigenlijk nodig hebt is het goed om u te realiseren dat de snelheid die door de verschillende providers wordt beloofd lang niet altijd gehaald wordt. De snelheid waarmee geadverteerd wordt is namelijk altijd een ‘maximale snelheid tot’. Kortom een maximale snelheid tot 500 Mbps betekent bijvoorbeeld dat wanneer alles klopt die genoemde snelheid behaalt zou kunnen worden. In de praktijk zijn er vaak echter allerlei omstandigheden waardoor de snelheid lager ligt. Bijvoorbeeld doordat de internetserver niet voldoende meewerkt, of omdat de pc waarmee het internet niet snel genoeg is. Maar ook de belasting op het netwerk van de provider kan een rol spelen. Kortom, het is verstandig om kritisch te kijken naar ervaringen van andere consumenten voordat u een contract afsluit.

Welke snelheid heb ik nodig?

Dan nu het antwoord op de vraag: welke internetsnelheid heb ik nodig? Om het simpel te stellen: wanneer u alleen websites met tekst en enkele afbeeldingen bezoekt is die vraag gewoonweg niet interessant. Welke aanbieder en welk pakket u ook kiest, uw internet is er gewoon snel genoeg voor. Datzelfde geldt voor het versturen van simpele e-mailberichten. Snelheid van het internet speelt eigenlijk pas een rol wanneer u het internet wilt gebruiken voor zaken waarbij grotere hoeveelheden data worden verstuurd tussen een website en uw computer. Denk hierbij aan het bekijken van video’s of het gebruik van digitale televisie via internet. Ook wanneer u regelmatig grote bestanden wilt downloaden is een wat snellere internetverbinding handig, maar eigenlijk gewoon noodzakelijk.

Internet met een snelheid van 20 Mbit/seconde voor het downloaden en 2 Mbit per seconde voor het uploaden is voor veel mensen al genoeg. Wie (bijvoorbeeld) online wil kunnen gamen kiest bij voorkeur een snellere internetverbinding. Denk hierbij aan 60 Mbit per seconde voor downloaden en 6 Mbit per seconde voor uploaden. Voor wie echt alles uit de kast wil halen bieden diverse providers ook snelheden van 100 Mbit per seconde (downloaden) aan. Overigens is het kiezen voor glasvezel (indien mogelijk) ook een uitstekende optie. De snelheden van glasvezel zijn namelijk nog veel hoger dan de hierboven genoemde snelheden. Aanbiedingen tot 500 Mbit per seconde zijn bij glasvezel geen uitzondering.

⚠️ Actie van de maand: Netflix én Videoland 12 maanden cadeau bij Ziggo - Bekijk Aanbieding >