In vrijwel iedere woning is vandaag de dag een internetaansluiting aanwezig. We kunnen ons bijna niet meer voorstellen dat er ook een tijd is geweest dat dat niet het geval was. In de begintijd van het particuliere internet, in de jaren 90 van de vorige eeuw, legde je verbinding via een intern modem in je computer. Laptops waren er toen nog nauwelijks, iedereen had een PC. Die modems werden in de loop der jaren wel sneller, maar de snelheden zijn niet te vergelijken met die van vandaag.
Bovendien maakte het modem volledig gebruik van je vaste telefoonlijn, dus als je op het internet zat kon je niet gebeld worden. Dat veranderde enigszins met de komst van ISDN, waarbij je twee of meer lijnen beschikbaar had.
De opkomst van ADSL
Eind jaren 90 werd ADSL geïntroduceerd. Dat was een hele verbetering, want nu kon je internet gebruiken en was je toch bereikbaar op je vaste telefoon. Mobiele telefonie was ook in opkomst, maar nog vrij duur. ADSL was stabiel en voor die tijd een snelle verbinding. Dit was dan ook de tijd dat het (vaak illegaal) downloaden van muziek, films en software populair werd. Ook de opslagcapaciteit van data werd groter met de komst van Cd’s en later Dvd’s die je zelf kon branden.
De kabel, sneller dan ADSL
Een paar jaar na ADSL kwamen er aanbieders die internet aanboden via de kabel waarover ook TV werd geleverd. Deze verbindingen waren sneller dan ADSL. Alleen in het begin had je het nadeel dat de snelheid flink lager werd als je je kabelaansluiting moest delen met de buren. Iedereen tegelijk op het internet betekende dat de snelheid om bestanden te downloaden of de eerste online video’s te bekijken flink omlaag ging, met de nodige ergernis als gevolg.
Draadloos internet doet zijn intrede
Halverwege de zero’s maakten we kennis met Wifi. Draadloos internetten was een openbaring. Je kon je computer overal neerzetten, het was niet meer nodig om er een kabel op aan te sluiten om gebruik te kunnen maken van het internet. Vanaf dat moment gingen de ontwikkelingen snel. Er kwamen telefoons met internet, die eveneens gebruik maakten van Wifi. Steeds meer huishoudens kregen draadloos internet, dit kon zowel met ADSL als met de kabel. In het begin was de capaciteit nog niet zo hoog en moest je dus soms wat geduld hebben als meerdere mensen in huis het internet tegelijk wilden gebruiken. Vandaag de dag is de capaciteit van Wifi zodanig dat dit vrijwel nooit meer een probleem is.
Glasvezel heeft de toekomst
Op steeds meer plaatsen in Nederland wordt glasvezel aangelegd. Glasvezel zorgt voor een supersnelle en stabiele internetverbinding. De aanleg is vrij kostbaar, maar er komen steeds meer initiatieven om dit in wijken en ook voor woningen in buitengebieden beschikbaar te maken. Bij nieuwbouw wordt uiteraard meteen glasvezel aangelegd. Deze verbinding kan in de toekomst voor nog veel meer toepassingen worden gebruikt. Vrijwel alle internet aanbieders bieden vandaag de dag glasvezel aan, vaak in een pakket samen met televisie en als je dat wilt vaste telefoon, al wordt dat laatste steeds minder populair omdat steeds meer mensen een smartphone hebben.