Komt er ooit een einde aan de ontwikkelingen met betrekking tot steeds sneller internet? Het lijkt er niet op. Uploadsnelheden en downloadsnelheden zijn in vergelijking met de begintijd van internet echt compleet door het dak gegaan. Kon je enkele jaren geleden nog met gemak koffiezetten en -drinken in de tijd die je toenmalige internetverbinding nodig had om een bestand te downloaden, tegenwoordig gaat het allemaal steeds sneller. Zelfs grote bestanden zijn binnen no-time binnengehaald. Dat de evolutie van internetsnelheden nog steeds doorgaat kunnen klanten die een abonnement hebben lopen bij XS4ALL bevestigen: sinds medio april 2017 zijn de snelheden van de meeste bundels van deze aanbieder behoorlijk verhoogd. Dat vervolgens (per 4 juli) de tarieven van deze bundels ook behoorlijk omhoog zijn gegaan is dan net weer iets minder leuk.

Hoeveel sneller is XS4ALL geworden?

Voordat we het gaan hebben over de prijsverhoging is het goed om te kijken naar de veranderingen die XS4ALL heeft doorgevoerd op het gebied van snelheid. Niet onbelangrijk natuurlijk; consumenten willen vrijwel allemaal snel internet en nog liever sneller internet… Wat dat betreft consumenten met een ‘Pro pakket’ bij XS4ALL van de recente ontwikkelingen weinig profijt. Hun download- en uploadsnelheid blijft gelijk. De prijs die voor dit pakket moet worden betaald overigens ook. Alle andere pakketten van XS4ALL zijn wel sneller geworden. Dat betekent dat de downloadsnelheid als volgt omhoog is gegaan: het ‘Pluspakket’ van 100 naar 160 Mbit/s, het ‘Smartpakket’ van 50 naar 80 Mbit/s en het ‘Compactpakket’ van 20 naar 40 Mbit/s. Wat de uploadsnelheid betreft: deel de cijfers van de downloadsnelheid door 10 en u hebt het antwoord (als voorbeeld: Pluspakket was 10 Mbit/s, nu 16 Mbit/s).

 

Tarief stijgt mee

Extra snelheid komt niet zonder dat ervoor betaald moet worden. Tenzij u een glasvezelverbinding hebt via XS4ALL of deze wilt gaan aanschaffen. Wie een van de andere pakketten overweegt krijgt inmiddels (sinds 4 juli 2017) te maken met een prijsverhoging. Hoeveel duurder per maand een pakket sinds de prijsverhoging is geworden hangt af van het type pakket. In het meest gunstige geval gaat een consument 1,50 euro per maand meer betalen. Dit geldt voor de ‘Plus’ en ‘Smart’ pakketten. XS4ALL-gebruikers met een Compact-abonnement gaan (procentueel) het meest extra betalen. De maandpremie voor een Compact-pakket was 35 euro per maand en is per 4 juli 2017 40 euro per maand. Voor klanten die een Compact-abonnement hebben met een snelheidslimiet onder de 25 Mbit/s geldt dit overigens niet. Zij behouden hun huidige snelheid en betalen in plaats van 5 euro per maand extra 1 euro per maand extra. Dit zijn klanten die gebruikmaken van een koper (DSL) lijn. Wel verandert de naam van het pakket in zo’n geval. Was het eerst ‘Compact’, vanaf 4 juli heet deze variant ‘Internet Basic’.