Ziggo gaat verder met HFC-netwerk

Leestijd: 2 minuten

Ziggo is druk met het verder uitbreiden van het eigen HFC-netwerk. Dit is een netwerk van gigabit internet dat te vergelijken is met glasvezel. Daarom is het voor deze provider dan ook heel belangrijk om te benutten, juist ook om het gat met de concurrenten te verkleinen. In de komende periode zal Ziggo tot 31.000 aansluitingen gaan verzorgen. Daarnaast heeft het ook nog allerlei andere plannen die de moeite waard zijn. Dat maakt het juist ook goed om eens te bekijken wat er allemaal te gebeuren staat in de komende periode.

Geen echt glasvezel

Het is belangrijk om te beseffen dat het HFC-netwerk wel vergelijkbaar is met glasvezel, maar dat het niet hetzelfde is. Het is dus wel een manier om te concurreren met bijvoorbeeld KPN, T-Mobile en Delta, maar het is wel een eigen variatie hierop. De aansluitingen kunnen zowel voor consumenten als ondernemers worden gemaakt. Daardoor kan er van flink voordeel op het gebied van de snelheid worden genoten. Dit gaat van de huidige 50Mbps naar 1000Mbps. Dit betekent dus ook dat er ineens heel veel meer mogelijk is. Die snelheid kan zich meten met die van glasvezel.

Letten op de prijs

Er zijn nog wel de nodige zaken waar Ziggo werk aan heeft. Zo wordt door consumenten gesteld dat de prijs voor een GIGA-abonnement aan de hoge kant is. Daarnaast is de reactiesnelheid van het HFC-netwerk nog altijd wat lager dan de glasvezelnetwerken. Het is wel zo dat een groot deel van de consumenten zeer tevreden is over de uploadsnelheid van het netwerk. Al stellen sommigen dat met thuiswerken nog iets meer snelheid nog iets aantrekkelijker wordt gevonden. Er wordt nu bekeken hoe Ziggo hiervoor kan zorgen. Dit zou het netwerk volgens de huidige consumenten nog iets beter maken.

Aandacht voor heel Nederland

In de afgelopen periode heeft Ziggo al met dan 30.000 aansluitingen verzorgd in het zuiden van Nederland. Het is daar dus mogelijk om een GIGA-abonnement af te sluiten. Hoewel er dus nog punten zijn waarop verbetering mogelijk is, is het wel zo dat er direct al genoten kan worden van de hogere gigabitsnelheid. Dit betekent dat er flink meer te doen is met internet in de huidige vorm. Ziggo zit op dit moment op zo’n zes miljoen aansluitingen op dit netwerk. Aan het eind van 2022 is het de bedoeling dat alle aansluitingen in Nederland dit op orde hebben.

De snelheid verder verhogen

Hoewel er op dit moment nog met dit netwerk gewerkt wordt, denkt Ziggo ook al aan de volgende stap. Het kan allemaal nog sneller met de DOCSIS 3.1 techniek. In april is er al flink mee getest en werden snelheden tot 10Gbps gehaald. Het is de bedoeling om op die manier aan de slag te gaan in de komende jaren. Het downloaden van een volledige 4K-film zou daarmee in 10 seconden klaar kunnen zijn voor een consument. De volgende stap staat ook al klaar in de vorm van DOCSIS 4. Hiermee heeft het ook plannen.

⚠️ Actie van de maand: Netflix én Videoland 12 maanden cadeau bij Ziggo - Bekijk Aanbieding >